Volledig scherm
© Thinkstock

Ouderen in Deurne krijgen gratis fittest

DEURNE - Alle 55-plussers in de gemeente Deurne krijgen een gratis Fittest. Een brief daarover valt volgende week bij 6.334 ouderen op de mat. Na de Fittest volgt een uitgebreid bewegingsadvies.

Ze willen ouderen in beweging krijgen, Leef! Deurne. Vandaar dat de gemeente alle Deurnese 55-plussers een gratis Fittest aanbiedt. Volgende week krijgen 6334 inwoners tussen de 65 en 85 een persoonlijke uitnodiging. 

De eerste drie bijeenkomsten staan gepland op dinsdag 26 en zaterdag 30 september in Asteffekan in Deurne en op dinsdag 3 oktober in De Kastanje in Liessel.

De test en het bijbehorende persoonlijke advies is een initiatief van bewegingsagoog  en consulent seniorensport Anika Kanters. ,,We willen mensen actiever laten leven. Niet alleen sportief maar bijvoorbeeld ook sociaal en creatief. Er is een grote groep ouderen die we niet bereiken, die in een sociaal isolement leeft. Deze groep hopen we hierdoor ook in beweging te krijgen.”

Wandeltest

De Max Vitaal Test, zoals de meting officieel heet, duurt ongeveer anderhalf uur. In die tijd worden longvolume, oog- handcoördinatie, bloeddruk, bmi, reactiesnelheid, knijpkracht en de lenigheid gemeten. Daarnaast is er een wandeltest. ,,Bij goed weer is dat buiten. We kijken tijdens die oefening hoeveel rondjes iemand in zes minuten kan wandelen.”

Na afloop krijgen deelnemers persoonlijk advies over de uitslag van een specialist. De fitheid wordt ingedeeld in kleurcategorieën, waarbij groen heel goed is en rood ver onder het gemiddelde. ,,Daarna gaan we met mensen in gesprek. Misschien heeft iemand baat bij een diëtist, of wordt iemand doorverwezen naar een fysiotherapeut.” Ook wordt er een boekje uitgedeeld met het hele beweegaanbod voor 55-plussers in Deurne. ,,Hierin staan alle verenigingen van Deurne en de kerkdorpen die iets met beweging doen.”

Gezellig en gezond

Uit de fittesten kan een bepaalde groep naar voren komen die eigenlijk te lang niet heeft bewogen, vertelt Kanters. ,,Voor hen is er meteen een programma beschikbaar waar ze mee kunnen starten. Hierin staat gezelligheid en gezondheid voorop. Het is een laagdrempelig traject waarin mensen onder professionele begeleiding in twintig weken aan hun fitheid werken.”

Leef! is een koepelorganisatie. Onder de paraplu vallen verschillende gezondheidsorganisaties. Doel is om een actief leven bij de bevolking van Deurne te stimuleren.

Aanmelden voor de Fittest kan via de website van Leef!, maar ook telefonisch via 06-51640825 (ma t/m vr tussen 8.00-10.30 uur).  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Deurne e.o.