Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Passen de scholen nog bij het onderwijs in Someren en Deurne?

DEURNE/SOMEREN - Met welke scholen gaat Someren de toekomst in? Wat betekent de krimp van het aantal leerlingen voor de gebouwen? Hoe ziet het onderwijs er straks uit en wat is daar voor nodig? Op die vragen moet een antwoord komen in een nieuw Integraal Huisvestingsplan. De gemeente wil 17.500 euro uittrekken voor een advies(bureau), de raad spreekt zich hierover op 28 maart uit.

Na Someren volgt Deurne. Ook daar is er krimp. Het verbaast bestuursvoorzitter Jacqueline Ketelaar van scholenkoepel Prodas dat er al opties circuleren, terwijl er nog helemaal niets over Deurne is besproken.

De scholen in Someren zitten in elk geval te ruim in hun jasje. Zo hebben de zeven basisscholen van Prodas 2.300 vierkante meter te veel vloeroppervlak. Dure ruimte, waarvoor geen vergoeding komt van het Rijk. Het Varendonck College zou op den duur in Someren 3.500 vierkante meter over hebben. De oorzaak is simpel: er worden minder kinderen geboren.

Prodas zit nu op 1.200 leerlingen in Someren. ,,De verwachting is dat we de ondergrens hebben bereikt. Het kan nog schommelen, maar op lange termijn zal dit het aantal blijven", zegt Ketelaar. De huisvesting is nog niet aangepast. ,,Eens in de zoveel tijd kijken we naar de gebouwen. Passen ze bij de aantallen leerlingen en nieuwe manieren van les geven." Als voorbeeld noemt ze de leerpleinen, waar kinderen zelfstandig werken. Dat vraagt om meer ruimte.

Quote

Eens in de zoveel tijd kijken we naar de gebouwen. Passen ze bij de aantallen leerlingen en nieuwe manieren van les geven.

Jacqueline Ketelaar, scholenkoepel Prodas

De ouderdom van een school, de staat van onderhoud en andere factoren spelen mee bij een besluit scholen te handhaven, te sluiten of te verplaatsen, geeft bestuursvoorzitter Jacqueline Ketelaar van scholenkoepel Prodas aan. Om daarover voor de gemeente Someren al iets te zeggen, is te vroeg, vindt Ketelaar. ,,Het onderzoek moet nog beginnen." Uitgangspunt is dat elk kerkdorp een eigen school houdt.

Afstoten

Het Varendonck College heeft al wel de knoop doorgehakt. De vmbo-afdeling heeft in Someren twee gebouwen. De school wil er één afstoten, het oude deel. Waar het basisonderwijs een einde aan de daling ziet, geldt dat voor Varendonck niet. In 2017 telde locatie Someren 836 leerlingen. Voor 2026 gaat de prognose uit van 600, een halvering ten opzichte van 2002 (1.200 leerlingen). Ketelaar verwacht dat het zeker een jaar duurt voor de eerste plannen worden gepresenteerd.

De gemeente Asten ging Someren voor. Hier klonk kritiek op de keuzes die zijn gemaakt. Dit keer worden ouders uit de medezeggenschapsraden eerder bij de planvorming betrokken. Dat moet ook, omdat de wetgeving hierover per 1 januari is veranderd, zegt Ketelaar.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement