Volledig scherm
Pastoor Paul Janssen. © Parochie Heilige Willibrord Deurne

Pastoor Paul Janssen: 'Bisschop? Ik blijf liever pastoor in Deurne'

DEURNE - In kerkelijke wandelgangen wordt zijn naam gefluisterd als een van de mogelijke opvolgers van de bisschop van Roermond. Maar als het aan Paul Janssen ligt, blijft hij pastoor in Deurne. 

Katholiek Nederland zit op het puntje van de stoel. Want wie zal het worden? Wie volgt per 2 december bisschop Frans Wiertz van Roermond op? Het enige dat voorlopig rest is gissen. De procedure is namelijk geheim en het wachten is op witte rook. Dat neemt niet weg dat de geruchtenmachine inmiddels wel op volle toeren draait.
Een van de namen die vaak genoemd wordt als een geschikte opvolger, is die van de Deurnese pastoor Paul Janssen. Janssen (1963) komt oorspronkelijk uit Roermond. Hij werkt sinds 2005 in Deurne. "Hij is een man in de lijn van paus Franciscus. Pastoraal, warm, iemand die écht luistert naar mensen", stelde Peter Nissen dinsdag in Dagblad De Limburger. Nissen is kerkhistoricus, predikant en hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud universiteit in Nijmegen. 

Speculaties

De Deurnese pastoor heeft de geruchten inmiddels ook vernomen, liet hij woensdag weten. "Het is voor sommige mensen lastig om te wachten tot de procedure is afgerond, dus wordt er gespeculeerd. Ik voel me zeer vereerd, hoor. Maar ik blijf liever pastoor van Deurne. Nee, het is zeker niet mijn intentie om Deurne te verlaten."

Bisschop Frans Wiertz (74) treedt op zijn verjaardag, 2 december, terug. Zijn oogziekte maakt langer aanblijven onmogelijk. "Ik kan geen notities meer maken, mijn agenda niet lezen, normaal werk is niet meer mogelijk. Bovendien is het alleszins redelijk om op je 75ste te stoppen met werken", liet hij eerder deze maand weten. 
De procedure voor zijn opvolger is inmiddels in volle gang. Namen van de andere mogelijke opvolgers zijn o.a. Bert van Megen (nuntius in Sudan en Eritrea), Rob Merkx (deken van Roermond), Harrie Smeets (deken van Venray), Lambert Hendriks (rector van Rolduc), Rob Mutsaerts (hulpbisschop van Den Bosch) en Everard de Jong (hulpbisschop van Roermond).

Volledig scherm
Pastoor Paul Janssen. © Ton van de Meulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement