Volledig scherm
© Thinkstock

Peeltheater zowel in 't Limburgs als Brabants

DEURNE - Janneke en andere belangrijke personages uit 'Weg uit de Peel'van Jacques Vriens zijn volgend jaar zowel met Brabantse als Limburgse tongval te horen tijdens de theateruitvoeringen in de Peel. 

De  vier locaties zijn vanwege vergunningen nog niet definitief, maar liggen ook gelijkelijk verdeeld in Limburg en Noord-Brabant. 

Samenwerking
D
e Gemertse theaterproducent Bas Leenders lichtte dinsdag het theaterproject toe bij Natuurpoort De Peel. Leenders slaat de handen ineen met Vriens en diens zoon Casper (de technische man) om het boek naar het toneel te vertalen. 

De voorstellingen vinden plaats in mei, juni en september 2018. De kaartverkoop start over een paar maanden. Het stuk zal te zien zijn op 'vier bijzondere plekken in de Peel' zoals Jacques Vriens en Bas Leenders in koor zeggen. In Limburg worden de hoofdrollen vervuld door een Limburgse cast en in Brabant door Brabantse toneelacteurs. 

Leenders: ,,De dialecten verschillen nu eenmaal. Een Limburger zal plat Brabants misschien niet goed begrijpen en omgekeerd evenmin.'' De acteurs vertellen het verhaal van het meisje Janneke dat rond de eeuwwisseling grote dromen heeft terwijl in de Peel een klassenstrijd woedt. Leenders en Vriens zoeken de vertolkers bij amateurtoneelverenigingen in de regio. De acteurs worden op 17 en 18 juni dit jaar gecast tijdens audities in het Business Center in Gemert.

Voorbereidingen
Daarna kan echt worden begonnen met de voorbereidingen op de première. Die is op 19 mei 2018. Het zal niemand verbazen als dit bij het Buitencentrum De Pelen is in Ospeldijk. In de gemeente Nederweert wordt de voorstelling in totaal vijf keer opgevoerd. De laatste vier uitvoeringen zijn voor 20 tot en met 23 september gepland in de gemeente Gemert-Bakel. Volgens Vriens komen drie plekken daar in aanmerking, waaronder ook Nederheide in de bossen bij Milheeze. De kinderboekenschrijver maakt er geen geheim van ook wel iets te zien in Natuurpoort De Peel aan het Leegveld. ,,Hier heb je de ruimte en je ziet het veen letterlijk op de achtergrond.''

Juist dat maakt de theatervoorstellingen zo speciaal. Ze zijn letterlijk in de natuur, en niet in de schijnwerkelijkheid van een openluchttheater. Bewoners moeten de schoonheid van de Peel zo weer herontdekken, volgens de geestelijke vaders van het project. Tickets kosten circa 15 euro en zijn vanaf juni of juli verkrijgbaar via de speciale site WeguitdePeel.nl die reeds is gelanceerd.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement