Volledig scherm
Een politiehondentraining in levensechte discosfeer in de Metro in Deurne.

Politiehonden laten hun tanden zien tijdens training in Deurne

VIDEODEURNE - Ze zijn vlijmscherp, die tanden van een Mechelse herder. Een beet van zo'n hond kan tot het botvlies doordringen. Herdershonden zijn dan ook trouwe kameraden van de politie. ,,Maar bijten gebeurt alleen in uiterste gevallen."

Toch blijven het dieren en daarmee onvoorspelbaar. Ze goed trainen is dus onontbeerlijk. De tijden dat dit enkel gebeurde op veldjes van hondenclubs is voorbij. ,,Geweldsuitbarstingen worden steeds extremer en dan heb je ook nog dreiging in de vorm van terrorisme. Dan kun je niet stil blijven staan", zegt Erik, leidinggevende in het team surveillancehonden van het korps Oost-Brabant. Samenwerking, ook met zogeheten 'rapid responders', wordt belangrijker. Immers, wat heb je aan een politiehond als je niet weet hoe die in te zetten?

Dreiging

En dus worden door de hondenspecialisten geweldgevallen uit het echte leven nagebootst. Het kan dan gaan om iets alledaags als een knokpartijtje in een kroeg of een inbraak, maar ook een terreuraanslag. Dat laatste gebeurt onder meer in Vught, op een door defensie nagebouwd station. ,,Vaak is de dreiging genoeg om iemand onder controle te krijgen. De daadwerkelijke beten zijn op één hand te tellen", stelt woordvoerster Els Reijnders. Maar dan moet zo'n hond wel eerst goed afgericht zijn. Zuid-Nederland is een vruchtbare grond voor Mechelse herders. Die worden vaak gefokt door bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) aangesloten particulieren en doorgaans op een leeftijd van drie jaar gescout door de korpsen. Op hun tiende gaan de meeste honden met 'pensioen'. Hoeveel herders tot het korps behoren? Reijnders: ,,Dat heb ik niet exact paraat, maar in ieder geval ongeveer tien procent meer dan het aantal personen in ons surveillanceteam, dat zo'n dertig FTE's telt."

Discotheek Metro

Deze woensdag mogen de viervoeters de kooi weer uit. Een van de simulaties is in discotheek Metro aan de Blasiusstraat in Deurne. ,,Hier krijgt de hond veel prikkels te verwerken: fel licht, vloeistoffen, geluid", somt Erik op. De politiehond moet leren een zeer vervelende discotheekgast in bedwang te krijgen. En dat in een hectische omgeving: pompende housebeats, een stroboscoop. In de Metro zijn ook balorige jongeren: studenten van de ROC-opleiding handhaving, toezicht en veiligheid die als figurant komen opdraven. Zij bevestigen het beeld van toenemende agressie. ,,Wij worden net zo hard uitgescholden als agenten", moppert Dagmar Doense. In het huidige tijdsbeeld zijn geleiders echte geweldspecialisten. ,,Vroeger zocht de politie mensen met verstand van hondengedrag en die kregen dan een politiecursus. Nu worden échte politieagenten bijgeschaafd over honden", volgens geleider Sjors.

In de Metro is hij de pineut: hij mag de beet ondergaan. De armbescherming is tegenwoordig echter een stuk robuuster dan vroeger: met plastic frame erbij. ,,Daardoor voel je nu vooral drukpijn. Alsof je arm in een pneumatische klem wordt gezet." Erik is echter nog van de oude stempel, de tijden dat de snijtanden van een herdershond soms de juten omhulsels penetreerden. Een tandafdruk op zijn onderarm herinnert aan dat ruige verleden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Deurne e.o.