Volledig scherm
KDO © Hans vd Ven

Politieke twijfels en vragen over nieuwe turnhal in Deurne

DEURNE - Ja, ze dragen allemaal sport een warm hart toe. En zeker ook KDO, met 400 leden één van de grootste verenigingen van Deurne. Maar om zomaar even zes ton op tafel te leggen om een nieuwe hal te kunnen bouwen voor de turners, dat gaat de Deurnese politiek te snel. Ook al moet KDO per 1 januari 2018 in principe uit haar huidige onderkomen weg zijn.

Veel jonge dames in turnpakje maandagavond bij de commissievergadering in Deurne, om het verzoek voor een nieuw gymsportcentrum kracht bij te zetten. Met daarbij Leo Cuijpers, fractievoorzitter van het CDA maar nu in de hoedanigheid van voorzitter van de gymnastiek- en turnvereniging. Het verleidde Wilbert van Deursen (PA-GL) tot de opmerking dat het CDA voorzichtig moet omgaan met twee rollen. 

Meer scenario's

Bovenal stelde Van Deursen dat hij meer scenario's wil zien. Is er gekeken naar bestaande sporthallen en aanpassingen daarvan, wilde hij weten. ,,Dit is een stroomversnelling waarin we worden geduwd." Ook Transparant Deurne voelt zich overvallen. ,,Had de gemeente niet eerder kunnen anticiperen", vroeg Peter Tabor.

Bram van Neerven (Doe!) viel hem bij: ,,Het was al in 2014 bekend. Waarom heeft het zo lang geduurd. En waar wordt KDO vanaf 1 januari tijdelijk gehuisvest?" 

Volgens wethouder Helm Verhees heeft de vereniging al die tijd 'enorm veel werk verricht' om tot dit plan te komen. Sinds vorig jaar wordt KDO bijgestaan door de eigen sportbond KNGU. Andere accommodaties in Deurne zijn niet geschikt, weet de wethouder. ,,We komen meters te kort. Bovendien moet zo'n hal aan specifieke kenmerken voldoen. Je kunt de toestellen niet zo maar afbreken."

IVO Deurne

De hal van 700 vierkante meter moet komen op het terrein van scholengemeenschap IVO Deurne. Die wil op termijn een toptalent-programma opstellen, zoals nu al met badminton gebeurt.

Eén miljoen euro kost het gebouw. KDO wil zelf 4 ton ophoesten. De gemeente moet dan 6 ton bijdragen. ,,We missen de onderbouwing dat dit de enige en juiste optie is", oordeelde Sjef van Gogh (VVD). ,,Het is niet aan de gemeente om hier zoveel geld aan te besteden", stelde Paul Telders (PvdA). ,,In Zeilberg willen ze ook een hal." Meer partijen legden die link.

Zoveel vragen bleven hangen, dat besloten werd om het college de kans te geven die schriftelijk te beantwoorden. En dan gaat de commissie er opnieuw naar kijken. En wat doet KDO op 1 januari? Verhees: ,,Er is overleg met Bergopwaarts over een langer gebruik."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Deurne e.o.