Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Project in Deurne: Huurders zullen hun wensen duidelijker laten horen

DEURNE - In navolging van woningeigenaren kunnen binnenkort zo'n 1400 huurders van 65 jaar en ouder in de hele gemeente Deurne hun woning laten testen op levensloopbestendigheid, met dank aan 'Wonen met gemak'. 

Dit project werd door KBO Kring-Deurne samen met de gemeente, woningbouwcorporatie Bergopwaarts en andere partijen zo'n twee jaar geleden opgericht, in een poging Deurnese senioren veiliger en langer zelfstandig te laten wonen.

Informatiebijeenkomsten

Wonen met gemak gaat over enkele weken de tweede fase in, zo maakten de grondleggers tijdens een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers bekend. Die tweede fase houdt in dat 65-plussers met een huurhuis per post een uitnodiging krijgen om naar een van de informatiebijeenkomsten te gaan. De eerstvolgende is op 5 oktober. 

Belangstellenden kunnen zich dan opgeven voor zogeheten 'woningscans', die naar verwachting vanaf november gaan plaatsvinden. Deze scans moeten dan risicovolle tekortkomingen aan woningen aan het licht brengen. Het is immers een tendens dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Maar is de woning wel veilig genoeg? Immers, ruim de helft van de valongelukken gebeurt in en rond het huis, en vaak tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtends. In de nacht de trap afdalen om beneden te gaan plassen, het kan voor een senior een hachelijke onderneming zijn zonder dubbele trapleuning. Een slordige 1400 65-plussers in de gemeente krijgen echter binnenkort de kans om preventieve maatregelen te nemen.

Commerciële huurders

,,En niet alleen huurders via Bergopwaarts, maar ook commerciële huurders komen in aanmerking'', benadrukt kartrekker van het project Gerrit van den Heuvel. Huurders via andere partijen dan Bergopwaarts vormen zo'n tien procent van de totale groep bewoners van een huurhuis in Deurne.

Die zullen hun wensen duidelijker laten horen dan de huizenbezitters, verwacht grondlegger Piet Matheij. ,,Iemand met een koopwoning moet natuurlijk zelf in de buidel tasten en ziet er misschien vanaf om een dubbele trapleuning te laten plaatsen. Een huurder kan natuurlijk de corporatie op een gebrek aanspreken. Daarnaast verwacht ik dat tijdens onze bijeenkomsten klachten navolging vinden. 'Ow, is jouw douche niet goed? De mijne ook niet'. Daarom beperken wij die bijeenkomsten ook graag tot een persoon of twintig. Anders is het veel te rumoerig.''

Zolang het verzoek de veiligheid verbetert, komt Bergopwaarts eraan tegemoet, stelt Matheij. ,,Als de bovenverdieping nog geen toilet had, dan plaatst de corporatie die'', voorspelt hij alvast. Mark Kieft van Bergopwaarts bevestigde nog maar eens dat 'mensen langer veilig en comfortabel in hun woning te laten verblijven' een doel is.