Volledig scherm
© ANP

Provincie laat strenge stikstofregels niet los voor Deurne

DEURNE/DEN BOSCH - Het is uitgesloten dat de provincie soepeler omgaat met de strenge stikstofregels voor het toekomstige glastuinbouwgebied in Deurne. Het is de vraag of de drie tuinbouwers die interesse hebben om zich daar te vestigen, uit de voeten kunnen met die regels. 

Het nieuw op te zetten glastuinbouwgebied in Deurne moet zo duurzaam en innovatief mogelijk worden, liet het provinciebestuur vrijdag weten. ,,Het is de enige denkbare weg voor glastuinbouw in Nederland. En zeker op die locatie, vlak bij natuurgebieden. Het kan daar alleen met zo weinig mogelijk uitstoot”, aldus gedeputeerde Erik van Merrienboer. Hij reageerde vrijdag op vragen van CDA Brabant en een motie van Lokaal Brabant. Beide partijen wilden in de vergadering van Provinciale Staten een lans breken voor het nieuw op te zetten glastuingebied tussen Deurne en Ysselsteyn. Dit omdat er nu drie tuinbouwers zijn die samen tachtig hectare van het terrein willen kopen.

Vanwege de stikstof-regels staat het project echter in de koelkast. Wethouder Marnix Schlösser van Deurne sprak eerder deze week de vrees uit dat de kopers mogelijk afhaken als het erg lang gaat duren voor er duidelijkheid is.
De provincie streeft ernaar om half april een besluit te nemen. Volgende week komen de drie betrokken gedeputeerden bij elkaar om te praten over het project. 

Investering
De provincie heeft Deurne in 1997 aangewezen als een van de twee plaatsen in Brabant waar glastuinbouw geconcentreerd moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen kocht ze eerder al negen intensieve veehouderijen uit in het gebied aan de Langstraat, een investering van 31 miljoen euro. De afgelopen jaren stond het project in de wacht vanwege de crisis, maar nu de markt weer aantrekt hebben zich drie kopers gemeld. 

In de zomer bleek dat de provincie het gebied niet opnam in de lijst met uitzonderingen op de uitstootregels. ,,Omdat dat niet mag. Het is een harde afspraak dat de glastuinbouw er buiten valt”, benadrukte Van Merrienboer vrijdag. Vandaar dat de Tuinbouwvestiging Deurne onlangs een verzoek deed om een zogenaamde hardheidsclausule toe te passen. Dit is vrij vertaald een manier om te ontsnappen aan de geldende regels omdat er 'zwaarwegende' belangen en risico's zijn.  ,,Dat is een erg zwaar middel. En dat kunnen wij eigenlijk niet toepassen omdat  wij zelf een van de partijen zijn.

Quote

We hebben de ambitie om het gebied mogelijk te maken binnen de normen.

Gedeputeerde Erik van Merrienboer

Hoe het dan verder moet, vroeg de PVV zich hardop af. ,,We hebben de ambitie om het gebied mogelijk te maken binnen de normen. Ons voornemen is om te sturen op vergaande verduurzaming", aldus Van Merrienboer. ,,Bijvoorbeeld door geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Maar van geothermie -de warmte van de aarde- om de kassen te verwarmen.” Of er voldoende bedrijven zijn die willen investeren in kostbare innovaties, is nog niet onderzocht. Ook is het de vraag of de huidige geïnteresseerde kopers met de strenge  normen uit de voeten kunnen. 

De gemeente Deurne laat weten blij te zijn dat het hoog op de provinciale agenda staat. ,,We hopen dat er snel duidelijkheid komt voor de ondernemers die daar nu op wachten”, aldus de woordvoerder.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement