Volledig scherm
© Theo van Someren

Provincie past plannen
N270 Deurne aan na bezwaren

DEURNE - Succes voor ruim 150 omwonenden van de N270 in Deurne. De provincie plakt een extra meter aan de parallelwegen die er in de toekomst moeten komen. Daarvoor moet vijf hectare grond worden aangekocht.

Ze vonden ze veel te smal en daardoor levensgevaarlijk, de parallelwegen die aan weerszijden van de N270  in Deurne moeten komen. Zwaar vrachtverkeer, landbouwverkeer, auto's en fietsers samen over een strook van 4,5 meter: een recept voor rampen, vonden omwonenden.

Ze maakten bezwaar en ze waren met velen. In totaal dienden 150 mensen samen 33 zogenaamde zienswijzen in tegen het ontwerp. 
Ondertussen is voor de provincie haast geboden. De weg tussen Helmond en Venray moet op korte termijn op de schop. De weg staat in de top tien van gevaarlijkste provinciale wegen. Om de veiligheid te vergroten komen er drie extra stoplichten, worden alle erfaansluitingen op de N270 afgesloten en moeten nieuwe parallelwegen het bestemmingsverkeer op gaan vangen.  
Een breedte van 4,5 meter was daarvoor voldoende, benadrukte de provincie tot voor kort. Ook een onafhankelijk adviesbureau dat de plannen onder de loep nam kwam tot die conclusie. ,,Daaruit bleek dat het ontwerp voldoet aan alle eisen.”
Gisteren meldde de provincie toch aan de wensen van bewoners tegemoet te komen. De wegen worden nu 5,5 meter breed en van asfalt. Ook komen er twee rode fietsstroken in te liggen.
Voor dit nieuwe ontwerp komt de provincie echter grond tekort. In totaal is er vijf hectare nodig die moet worden aangekocht. ,,Daarvoor moeten we met ongeveer 25 bewoners en diverse overheden afspraken maken", laat een woordvoerder weten. De provincie hoopt dat het niet tot een onteigeningsprocedure hoeft te komen, maar dat alle eigenaars vrijwilliger tot verkoop overgaan. Wat voor bedragen hiermee gemoeid zijn, is nog niet duidelijk.

Advocaat namens veel omwonenden, Niels Crooijmans, is verheugd met het nieuws. ,,Dit is erg positief en een belangrijke eerste stap. De provincie komt tegemoet aan een belangrijk onderdeel van alle bezwaren: maak het veilig."  Over de overige punten van kritiek -geluidshinder, toename verkeersintensiteit- gaat Crooijmans op korte termijn in overleg met zijn cliënten.

Het was de tweede keer op rij dat er zo veel reacties op het nieuwe ontwerp van de N270/Langstraat loskwamen. Het plan werd vorig jaar in z'n geheel teruggetrokken vanwege de vele aanmerkingen en aangepast.  Het nieuwste bestemmingsplan wordt op 18 december voorgelegd aan de Deurnese gemeenteraad. Mensen die het er niet mee eens zijn kunnen een beroep indienen bij de Raad van State.

Volledig scherm
IPTCBron Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 475472;MEULENHOF Kruispunt Langstraat Nachtegaalweg in Deurne wordt een rotonde;EDREGIORia Saanen;Deurne;Nederland © Ton van de Meulenhof