Volledig scherm

Schermen langs het Knoflookpad na twee jaar aan vervanging toe

DEURNE - De faunaschermen die de knoflookpad verhinderen het Deurnese Knoflookpad over te steken, moeten vervangen worden. Ze zijn deels aan het rotten en de beschermde padden kunnen er onderdoor.

Vanaf dinsdag komen er nieuwe, duurzamere schermen voor in de plaats, laat wethouder Marinus Biemans weten. De kosten daarvoor zijn 46.000. Dat is inclusief aanbrengen en werkzaamheden, zoals sloten uitdiepen en goten afwateren. De provincie neemt 75 procent van de kosten voor haar rekening, aldus Biemans. Dit omdat de knoflookpad een Europees beschermde diersoort is.

Houtrot
De schermen voldoen niet omdat ze 'werken'. De grondwaterstand in de omgeving van het Knoflookpad is veel hoger dan ingeschat. Er zit houtrot in de palen en de grond onder de schermen spoelt uit. Daardoor kunnen de padden er gewoon onderdoor lopen. ,,En dat is niet wat we willen natuurlijk. Als we ze niet goed beschermen, overtreden we de wet”, aldus een woordvoerder.

Dat de huidige schermen zo veel problemen op zouden leveren, had de gemeente niet voorzien, aldus wethouder Biemans. Berekeningen bleken in de praktijk anders uit te pakken. Tijdens de werkzaamheden blijft het Knoflookpad open.

Deurne e.o.