Volledig scherm
Margriet Hoffmans met het shantykoor

Shantykoor De Klotvaarders uit Deurne strijdt tegen kanker

DEURNE - "Toen ik begon met trainen kwam ik amper de straat uit, nu fiets ik zo twee uur achter elkaar." Margriet Hoffmans (53) uit Heusden wordt gesteund door het Shantykoor van haar man Luuk, die getroffen werd door kanker.

Zeven jaar geleden werden zowel Margriet Hoffmans moeder als haar man Luuk (64) ziek. "Dan staat ineens je wereld op zijn kop", zegt Margriet, die vanaf dat moment vaker in het ziekenhuis komt dan dat ze thuis is. "Bij mijn moeder kwam de kanker tot drie keer terug." Vier jaar geleden overleed zij. Met haar man gaat het nu naar omstandigheden goed, maar de angst dat de ziekte terugkomt blijft.

Het Shantykoor De Klotvaarders in Deurne, waar haar man dirigent is, steunt haar fietsinspanningen. Met hun eerste lustrum pakt het koor groots uit om geld op te halen voor Alpe d'HuZes. Een Fancy Fair op 10 maart en een benefietconcert waar bekendere artiesten als Imca Marina met het Shantykoor komen optreden staan gepland. De Heusdense heeft haar streefbedrag van vijfduizend euro al bijna binnen. "Wanneer het zo ver is, ga ik voor het dubbele", zegt ze. Wanneer Hoffmans over de actie praat, straalt ze.

De fietsster werkt aan de Hogeschool HAS in Den Bosch. Vorig jaar reed een team van de instelling al voor collega Gerard, die leed aan kanker en de beklimming uiteindelijk niet meer mee mocht maken. Margriet ging toen mee om te fotograferen en te steunen. Eenmaal op de berg begon het bij haar te kriebelen om zelf ook te gaan fietsen. "Het wordt een dag vol emotie, met lachen en tranen. Iedereen is er voor hetzelfde doel. Het wordt tijd dat kanker niet meer dodelijk is."

De inwoonster van Heusden wil drie keer omhoog rijden in juni. „De eerste keer ga ik voor iedereen die aan kanker is overleden, in het bijzonder mijn moeder, een aantal collega's en enkele leden van het Shantykoor. De tweede keer speciaal voor mijn man, en voor iedereen die nu tegen de ziekte vecht of in de angst leeft dat het ooit terug komt.” In haar laatste klim denkt ze aan ’iedereen’. „Want kanker treft één op de drie mensen, het kan iedereen overkomen”.

De acties van Shantykoor De Klotvaarders staan op www.deklotvaarders.nl.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement