Volledig scherm
Marjan Verhees (links) met naast haar: Carry Verrijt, een van de vele vrijwilligers van het Eibernest © FotoMeulenhof

Sla uit de boom plukken: het kan straks in Liessel

LIESSEL - In Liessel verrijst de komende maanden een eetbaar bos en een fruitboomgaard. Op de plek waar jaren mais verbouwd werd, gaat Marjan Verhees experimenteren met alternatieve landbouwvormen. 

Nog niet zo lang geleden was het een hectare akkerland, waar jaar na jaar mais groeide. Nu is het mestvrij, omgeploegd, onbespoten en klaar voor een nieuwe bestemming. 

Eetbaar bos
Marjan Verhees, voorzitter van stichting het Eibernest uit Liessel, wil de grond gebruiken om te experimenteren met nieuwe landbouwvormen.

Te beginnen met de aanplant van een eetbaar bos van onder andere notenbomen, tamme kastanjes, hazelaars en fruit.

De akker grenst aan het Eibernest, een terrein waar Marjan Verhees al verschillende jaren met gelijkgestemden activiteiten opzet. Mensen kunnen er kamperen in yurts en tipi's, er zijn cursussen, workshops en muziekavonden en er wordt op kleinere schaal al geëxperimenteerd met eetbare beplanting. Zondag is er van een tot vijf een open middag waarbij mensen onder andere massages kunnen krijgen, maar ook info over de toekomstige plannen. 

Alternatieve landbouw
Marjan Verhees is opgeleid als hovenier en groeide op in een boerengezin.  Ze verdiept zich sinds jaren in alternatieve landbouw. 

Zo staan er aan de randen van het Eibernest wilde groenten, kruiden, struiken en boompjes waarvan je de bladeren, bessen, peulen, bloemen, knollen, vruchten, noten of stengels kan eten. ,,Paardenbloemblad, bijvoorbeeld. Die kun je gewoon bij de petazzie doen. En van brandnetels kun je heel lekkere pesto maken.”

Daarnaast staan grote stukken van het perceel vol met planten die stikstof uit de lucht kunnen binden en daarna aan de plant afgeven, zoals een bepaald type olijfwilg. Dat is gunstig, omdat andere planten daar hun voeding uit kunnen halen. In de akkerbouw moet dit doorgaans met kunstmatige mest worden opgelost. 
De omschakeling van maisakker naar duurzame eetbare natuur bij het Eibernest lijkt op het project dat een aantal kilometers verderop in Liessel van de grond komt: de Snoertseplak.
Marjan Verhees knikt enthousiast. ,,Inderdaad: we zijn met dezelfde ontwikkelingen bezig. Daarom hebben we ook veel contact met elkaar en wisselen we zaken uit.”
Net als de mensen achter Snoertseplak is ook Verhees een crowdfunding gestart. Zo kun je via pifworld.com vriend van het Eibernest worden en bijvoorbeeld een boompje in het voedselbos doneren. 

Volledig scherm
Marjan Verhees (rechts) met naast haar: Carry Verrijt, een van de vele vrijwilligers van het Eibernest © FotoMeulenhof
  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

Deurne e.o.