Volledig scherm
© Bert Jansen

Someren wist wél van risico's voorafgaand aan brand recyclingbedrijf

SOMEREN-HEIDE - Vier dagen voor de verwoestende brand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen in Someren-Heide, heeft de gemeente Someren al erkend dat bij het bedrijf sprake was van een mogelijk onveilige situatie. Dit blijkt uit een brief die het college op 1 november schreef aan buurtbewoner Adrie van Vliet.

Eerder zei wethouder Leon van de Moosdijk nog dat pas in de toekomst een probleem zou ontstaan bij Van den Hoogen. Bedrijven worden ingedeeld in zes verschillende milieucategorieën. Hoe groter de impact op en risico's voor de leefomgeving, hoe hoger de categorie. Op de locatie van Van den Hoogen was een bedrijf uit milieucategorie 2 toegestaan. 'Het bedrijf dat er nu zit valt in deze bedrijfsvoering in een hogere categorie', schrijft B en W op 1 november. En ook: 'Het college heeft besloten tot een onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot het aanpassen van de situatie. Hiertoe wordt nader onderzoek uitgevoerd'. Het college wilde binnen enkele weken uitsluitsel geven.

De gemeente kwam tot deze conclusies nadat zowel Van den Hoogen als Van Vliet bezwaar maakte tegen voorgestelde aanpassingen voor het terrein. Van Vliet was blij met de voorstellen over een betere brandcompartimentering en het plaatsen van hekken en wanden. Maar een waslijst aan andere verbeterpunten (geluidsniveau, verkeer en een tekort aan brandblusvoorzieningen) was volgens hem ten onrechte achterwege gelaten.

Van den Hoogen geeft geen enkel commentaar op deze kwestie, laat hij via zijn woordvoerder Martien Driessen weten. Hij wacht de resultaten af van een onafhankelijk onderzoek waartoe door de politiek is besloten. Zijn verzekeraar doet tegelijkertijd onderzoek naar de oorzaak van de brand en loofde een beloning uit. Het ingeschakelde onderzoeksbureau Stekelenburg heeft zes tips gekregen. Volgens onderzoeker Maxim Rapp zit de gouden tip er nog niet bij.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
De restanten van de bandenbrand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen. foto Ton van de Meulenhof
Volledig scherm
© Bert Jansen

Deurne e.o.