Volledig scherm
Erik Bolwerk en Corine Vriends bij hun auto waarmee ze aan de ScanCovery Trial meedoen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Stel uit Deurne bikkelt voor goede doel: Het kan daar behoorlijk koud zijn, min 47

DEURNE - Team Witte Gij De Weg? uit Deurne is vrijdagmiddag om 13.15 begonnen met de ScanCovery Trial. Negen dagen lang zullen Corine Vriends en Erik Bolwerk met 114 andere teams een nog onbekende route door Scandinavië afleggen. Het Deurnese stel zamelde er al ruim 10.000 euro mee in voor de Kankerbestrijding.

Vrijdagmiddag om 13.15 uur was het zo ver: Corine Vriends (51) en Erik Bolwerk (53) uit Deurne trapten het gaspedaal in op weg naar een onbekend avontuur in Scandinavië. Het stel doet mee aan de ScanCovery Trial. In totaal 114 teams leggen in negen dagen tijd een nog geheime route van ruim zevenduizend kilometer af.

WGDW
Corine en Erik, oftewel Team WGDW (Witte Gij De Weg?), rijden de tocht ook speciaal voor de Kankerbestrijding. ,,We hebben al tienduizend euro opgehaald, elke euro erbij is super", zegt Erik. ,,Al het geld gaat naar KWF. Onze deelname betalen we zelf, mensen hoeven onze hobby niet te bekostigen natuurlijk."

Team WGDW (facebook) werd aangestoken door de broer van Erik. ,,Hij heeft vorig jaar meegedaan. We gingen kijken bij de start. De sfeer was zo goed. Al die auto's, het avontuur... Toen we thuis waren hebben we ons meteen ingeschreven."

Zuiden
Normaal gesproken gaan Erik en Corine op vakantie naar het zuiden. ,,We zoeken altijd de zon op." Erik: ,,Ik heb eigenlijk een hekel aan winter en kou. Iedereen verslijt me voor gek, haha. Maar het avontuur dat voor ons ligt, lonkt harder dan mijn hekel aan kou."

Beren op de weg ziet het stel niet. ,,We kunnen niet wachten om weg te gaan." En met hen de andere 113 teams, die vanmiddag minuut voor minuut 'losgelaten' worden. Corine en Erik rijden in hun Landrover die 'Scandinavië-proof' is gemaakt. Aan boord zit een gps-tracker waarmee ze live te volgen zijn voor de organisatie en iedereen die het volgen wil.

Goed voorbereid
Over de route van de ScanCovery Trial tasten ze in het duister. ,,Het enige wat we weten, is dat we een stop maken op de Noorse eilandengroep Lofoten. We krijgen per deel van de route coördinaten door via sms en e-mail en dan is het afwachten of we niet verloren rijden."

Aan hun uitrusting zal het niet liggen. Beter voorbereid kunnen ze eigenlijk niet zijn. Wat er allemaal in hun koffers zit? Erik grinnikt. ,,Poeh... een hoop! Thermo-ondergoed, fleecetruien, dikke ski-jassen, handschoenen, mutsen, skibrillen..." Om nog maar te zwijgen over de batterij aan telefoons, opladers, navigatiesystemen, kabeltjes, extra lampen, spijkerbanden en speciale olie en koelvloeistof die al in de auto liggen. ,,Het kan daar behoorlijk koud worden. Min 47." Klein puntje van zorg is de rolverdeling, kaart Witte Gij De Weg? aan met een lach. ,,We moeten vaak afwisselen, maar ik vind rijden veel leuker en ben niet zo goed in navigeren als Corine", zegt Erik. ,,Dus dat wordt misschien pittig."

Deurne e.o.