Volledig scherm
Coördinator Femke Schalk in Helmond in gesprek met twee steunouders. © FotoMeulenhof

Steunouders in Deurne bieden een overbelast gezin time-out

DEURNE - Een scheiding, burn-out of andere problemen kunnen ervoor zorgen dat ouders de zorg voor hun kinderen zwaar valt. Een adempauze kan dan welkom zijn. Sinds anderhalf jaar biedt de gemeente Deurne deze time-out voor overbelaste ouders via het Steunouderproject.

Een van deze zogenoemde 'steunouders' is Hennie Jansen uit Someren. ,,Toen ik destijds de advertentie zag waarin ze steunouders zochten, dacht ik meteen: 'Dat is iets voor mij'. Ik ben dol op kinderen en ik wil graag iets betekenen voor een ander. Nu vang ik een zesjarig jongetje op dat om de twee weken op zaterdag komt en op dinsdagochtend een peuter van anderhalf."

Femke Schalk is coördinator van het project. Ze kijkt onder andere welke steunouder bij welk kind past en heeft regelmatig contact met zowel de steunouders als het gezin dat hulp krijgt. ,,Ons hoofddoel is om ouders minimaal één dagdeel in de week te ontlasten, zodat zij die tijd kunnen gebruiken om zich op te laden. Het kind wordt opgevangen in het huis van de steunouder en daar is het belangrijk dat ze gewoon kind kunnen zijn." Dat houdt in dat er vooral veel gespeeld wordt. Jansen heeft van alles in huis om de twee jongens bezig te houden, zoals autootjes, spellen en boekjes. ,,Maar gewoon lekker voetballen in de tuin is ook goed. Het hoeft niks ingewikkelds te zijn. Als er maar één op één aandacht is voor het kind."

Helpen

Dat vindt Jeanne van Lier uit Asten ook belangrijk. Zij vangt als steunouder twee meiden van elf op. ,,Ik doe bewust zo min mogelijk met computers en mobiele telefoons. Het gaat om echt contact met elkaar. We koken bijvoorbeeld samen of gaan de bossen in. Ook knutselen en schilderen we vaak. Ik vraag altijd waar ze zin in hebben." Spelenderwijs past de Astense, die leerkracht is geweest, rekenen en lezen in, bijvoorbeeld bij het afwegen van ingrediënten. ,,Toevallig heb ik twee kinderen in huis die leerproblemen hebben en daar kan ik ze goed bij helpen, maar het is geen hoofdbestanddeel van onze middag."

Schalk wil benadrukken dat iedereen steunouder kan worden. Ervaring met kinderen is niet nodig. Wel moeten mensen die zich opgeven een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) kunnen overleggen en bereid zijn een training te volgen. Vanaf juni valt het project onder de vleugels van de LEVgroep Deurne. Zij hebben tien inzetbare steunouders en negen hulpvragers, maar volgens Schalk zijn er meer welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via steunouder@dnkprojecten.nl of via de site www.steunouder.nl.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement