Volledig scherm
Maria Berkers van aktiegroep "Stop de Stank". © Jurriaan Balke

Stop de Stank Deurne torpedeert mestplannen

DEURNE - ‘Het wordt tijd dat de ethiek terugkeert in de politiek.’ Met een snoeiharde brief aan Gedeputeerde Staten heeft de vereniging Stop de Stank in Deurne protest aangetekend bij de provincie tegen de voorgenomen mestplannen. 

‘U stelt het verdienmodel van een klein aantal veehouders in de intensieve veehouderij boven de gezondheid en de leefbaarheid van het overgrote deel van de Brabanders. Wij vragen om een beleid dat economisch, ecologisch én sociaal duurzaam is’, schrijft voorzitter Maria Berkers van Stop de Stank. Zij kondigt aan dat Stop de Stank en aanverwante bewegingen zich met alle mogelijke legale middelen blijven verzetten.

In de jongste voorstellen maakt het provinciebestuur het mogelijk om grootschalig, industrieel mest te verwerken, ook van buiten Brabant. Tevens wordt de bedrijfsgrootte van anderhalve hectare in een aantal gevallen losgelaten. 

‘We vinden het schokkend dat u de protesten van zoveel inwoners negeert, hun gezondheid ernstig in gevaar brengt en de leefbaarheid en sociale cohesie verder in de waagschaal stelt’, stelt Berkers. Maar ‘u zet ook een streep door de ambities van tientallen familiebedrijven om in evenwicht met hun omgeving en grondgebonden te boeren.'