Volledig scherm
Maria Berkers van actiegroep Stopdestank © Jurriaan Balke

Stopdestank vraagt politiek in Deurne om tips

DEURNE - Stopdestank legde alle politieke partijen in Deurne stellingen voor over de intensieve veehouderij. Opmerkelijk: er werd ook om advies gevraagd. En die luidt: zoek wat minder de confrontatie.

Stopdestank is niet bij alle politieke partijen even geliefd. Er klinken regelmatig vernietigende woorden over de intensieve veehouderij vanuit de 150 leden van de Deurnese vereniging. Meer dan eens spreken ze de politiek aan op verantwoordelijkheden, maar nu vroeg Stopdestank ook om persoonlijk advies bij alle zeven partijen. ,,Dat leverde een interessante verzameling tips op.
Ook reageerden de lijsttrekkers op een aantal stellingen in aanloop naar het debat dat Stopdestank maandag houdt. 

Onder de streep heeft het gros van de partijen dezelfde boodschap voor Stopdestank: 'Zoek naar verbindingen en ga praten met boeren.' Een minderheid zit inhoudelijk op dezelfde lijn met de belangengroep. ,,De boodschap is veel genuanceerder dan het beeld dat bij velen bestaat. Zoek naar mogelijkheden om het hele verhaal te vertellen”, is de tip van  PvdA Deurne.  Transparant Deurne vindt dat Stopdestank meer contacten met politici moet onderhouden en Progressief Akkoord/GroenLinks spoort aan om vooral door te gaan. ,,Mensen beginnen te luisteren; de toon van het debat verandert.”

Samenwerken

De overige partijen hebben iets pittigere tips.  ,,De manier waarop Stopdestank naar buiten treedt, wordt door velen ervaren als 'tegen de boeren’. Ga na wat de beleving van anderen is over jullie rol en zorg dat je met andere partijen aan tafel komt”, vindt het CDA.  DOE! vindt dat Stopdestank meer moet samenwerken: ,,Steek je energie in het gezamenlijk aanpakken van de opgaven die er liggen.”  ,,Ga in overleg”, vindt ook DeurneNu. ,,Maar hoe denkt Stopdestank de kloof met de agrariërs te overbruggen?”

De VVD geeft een voorzet. ,,Voer discussies op basis van feiten. Rapporten die Stopdestank aanhaalt geven een erg eenzijdig beeld van de materie. Dat leidt tot verharding van de discussie. Advies: ga door met de discussie maar voer hem fair. ” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement