Volledig scherm
© ANP

Straffen rond bouw drugslab bij illegale kinderopvang in Vlierden vallen minder zwaar uit

DEN BOSCH/DEURNE - Voor betrokkenheid bij de opbouw van een drugslab vlakbij een illegale kinderopvang twee jaar geleden in Vlierden is een Bosschenaar (41) woensdag veroordeeld tot 18 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met twee jaar proeftijd. Tegen hem, twee plaatsgenoten (27 en 28), een Waalwijker (31) en een Tilburger (31) waren zwaardere straffen geëist. 

Volgens de officier was het drugslab bij de aanhouding van hem en vier andere mannen, begin 2016, vrijwel gereed voor de grootschalige productie van synthetische drugs. Behalve zo'n 2.000 liter chemicaliën bevond zich volgens de officier ruim 500 liter brandbaar gas in de loods. ,,Levensgevaarlijk voor kinderen in de kinderopvang. Maar dat interesseerde de verdachten blijkbaar niet'', zei zij.

Minder zwaar

Twee weken geleden eiste de officier van justitie 30 maanden celstraf tegen de Bosschenaar. Maar de straf pakt minder zwaar uit onder meer omdat het Openbaar Ministerie heeft verzuimd om de man na de aanhouding op 26 februari 2016 binnen een 'redelijke termijn' te laten vervolgen. Volgens de rechtbank heeft het een half jaar te lang geduurd.

Dat speelt ook een rol bij de veroordeling van twee andere Bosschenaren (27 en 28), een Waalwijker (31) en een Tilburger (31). De officier wilde hen voor betrokkenheid bij het drugslab 24 maanden laten opsluiten.

Verpakking

De 27-jarige Bosschenaar werd veroordeeld tot 18 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Volgens zijn advocaat wist de man niet dat hij spullen vervoerde die bestemd waren voor een drugslab. Maar volgens de rechtbank moest hij dat weten omdat de inhoud werd beschreven op de verpakking waarmee hij sjouwde.

De 31-jarige Tilburger en leeftijdgenoot uit Waalwijk zijn veroordeeld tot een jaar celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.