Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Tienermoeders met baby moeten plek in Wintelre krijgen

WINTELRE - Tienermoeders en hun baby's worden te vaak uit elkaar gehaald. Noodgedwongen want ze kunnen nergens terecht. 'Dat moet anders', vinden Henri en Mariska van de Ven uit Wintelre.

Een dreumes drentelt vrolijk door de kamer aan de Bijsterveld in Wintelre. Het meisje kruipt binnen de kortste keren op schoot bij Mariska van de Ven (42). "Ze kwam bij ons toen ze vier dagen oud was. De moeder had haar na de bevalling verstopt bij een vriendin. We zijn nu een jaar en vier maanden verder en ze is er nog steeds. Wat mij betreft blijft ze ook nog even. Moeder is uit beeld. Helaas. Ze had hier eigenlijk samen met haar kindje moeten zijn."

Het is zomaar een voorbeeld van wat zich al jaren afspeelt bij de Van de Ven's. "Acht jaar geleden begonnen we met onze zorgboerderij Vennekuus. Tegelijkertijd besloten we ook als crisishulp op te treden voor kinderen die per direct uit huis geplaatst worden."

Veilige haven
Sindsdien vonden tientallen kinderen en jongeren er een veilige haven. De ene logeert er slechts een paar dagen, anderen blijven lang. Soms meer dan een jaar. De langblijvers zijn vooral hele jonge kinderen. Baby's nog. De moeders zijn zelf vaak ook erg jong. Gemiddeld tussen de 14 en 18 jaar. Vaak kiezen zij er bewust voor om hun kind te krijgen, maar vervolgens wordt het na de geboorte vaak bij ze weggehaald. Er zijn simpelweg te weinig plekken waar jonge moeders en hun kind samen kunnen zijn. Dat is verschrikkelijk want als moeder en kind te lang uit elkaar zijn, komt het met hun onderlinge band niet meer goed."

Dat is de reden waarom ze het heft zelf in de hand nemen. Naast het huis staat een garage. Die moet omgebouwd worden tot een woonunit waar een jonge moeder en haar kind een tijd kunnen verblijven. Maar een verbouwing van garage naar woonunit kost geld. En dat staat bij Van de Ven niet zomaar op de bank. "Daarom zijn we een crowdfunding gestart. We willen vóór 1 december 40.000 euro opgehaald hebben. Dan kunnen we aan de slag."

Deurne e.o.