Volledig scherm
Sander Leenders. © Tom Valstar/fotomeulenhof

Toezichthouder omgevingsdienst is vaak ongenode gast op het boerenerf

NEERKANT - Sander Leenders (30) uit Someren staat als één van de 180 toezichthouder bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) zijn mannetje. Dat moet ook wel want Leenders komt bijna dagelijks onaangekondigd bij boeren op het erf.

Niet om op overtredingen te jagen zoals hij zelf zegt, maar om met ondernemers te praten over hun bedrijf. Worden afspraken nagekomen, kloppen de vergunningen nog wel? Boeren kondigen zijn bezoek vaak al aan want op menig feestje wordt zijn naam genoemd.

Toezicht en handhaving
De ODZOB, drie jaar geleden begonnen onder een vals gesternte. "Een gedwongen liefdesbaby", zoals Leenders het zelf noemt. Om vergunningverlening, toezicht en handhaving beter te regelen, besloten de 21 regio gemeenten samen met de provincie dat voortaan door een nieuwe centrale dienst uit te laten voeren. Gemeentelijke toezichthouders en collega's uit het provinciehuis moesten voortaan samen de kar trekken. "Dat liep in het begin niet altijd even soepel. Mensen die al vele jaren binnen de gemeente als toezichthouder actief waren, moesten hun koninkrijkjes plots afstaan of delen. De teugels werden aangehaald. Elke schijn van belangenverstrengeling tussen politiek en boer moest weggenomen worden. Nu we drie jaar verder zijn gaat het stukken beter", legt Leenders uit.

Verantwoordelijkheid
Hij heeft iets met boeren. Bij zijn de gemeente Deurne, zijn vorige werkgever, was hij al vijf jaar als toezichthouder in het buitengebied actief. "Ik ben opgegroeid tussen de agrariërs. Ik kan ze redelijk goed peilen. Ruim tachtig procent van alle bezoeken doe ik onaangekondigd. Dan zie je hoe het bedrijf in de dagelijkse praktijk functioneert."

Of hij rare dingen tegenkomt? "Ja zeker, maar dat zijn de rotte appels. Die heb je in elke sector." Die mensen spreekt hij aan op hun verantwoordelijkheid. Een luchtwasser die het niet doet? Maken dat ding! En als ze niet willen luisteren? Dan volgt de gang naar de rechter. "Ik kan ook hard zijn."

Deurne e.o.