Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tuinfeest markeert nieuw elan Museum De Wieger in Deurne

DEURNE - Na het wegvallen van de gemeentelijke subsidie in 2012 kende Museum De Wieger in Deurne een donkere periode. Inmiddels is de weg naar boven voorzichtig ingezet. Met een tuinfeest wil het museum dat nieuwe elan tonen en tegelijkertijd wordt een traditie in ere hersteld.

"Ik ben heel blij dat het museum weer draait", vertelt Jan van der Zwaan, één van de bezoekers van het tuinfeest. "Mijn vader werkte voor dokter Wiegersma. Het tuinpad van mijn vader lag tussen ons huis en De Wieger in. Als kind speelde ik hier al in de tuin. Later heb ik zelfs drie jaar in het museum gewoond, als een soort conciërge. Ik vind het vreselijk hoe de gemeente met dit culturele erfgoed omgaat. Het is telkens een gevecht om een paar euro subsidie."

Ger  Schinck, voorzitter van het bestuur van De Wieger, weet er alles van. "Toen de gemeente in 2012 de bijdrage stopte hing het museum aan een dun draadje. Die bezuiniging konden we niet bijbenen. Gelukkig is die periode wel voorbij. We hebben een grote groep vrijwilligers die zorgt dat het museum kan draaien. Zelfs onze conservator is vrijwilliger. De vraag is natuurlijk of dat in de toekomst blijft lukken. Professionele ondersteuning zou welkom zijn."

Opgeknapte tuin
Het vernieuwde elan van De Wieger is sinds kort ook aan de buitenkant zichtbaar. Met het terughangen van de luiken is een beeldbepalend element hersteld. Daarnaast werd de tuin opgeknapt. Beide klussen werden geklaard door leerlingen van Vreekwijk. Mike van de Wijdeven is een van die leerlingen. "Het was een uitdagende klus", vertelt hij. "Het waren 54 luiken. Daar zijn we met de hele houtklas een jaar mee bezig geweest."
De restauratie van de luiken en het opknappen van de tuin is het tuinfeest waard, vindt Schinck: "Dit is wat ze in de theaterwereld een reprise noemen. Het tuinfeest was een jaarlijkse traditie, maar na 2012 is dat in elkaar gezakt. We houden het nu bescheiden. Volgend jaar willen we het grootser aanpakken."

Veiling
Toch is het deze zondag druk. Mensen komen voor de rondleiding, voor het optreden van Gyspy Mood of voor de veiling van schilderijen uit de collectie van het museum. De zevenjarige Sophie Mennen heeft haar eigen reden het tuinfeest te bezoeken. Ze geniet van het kinderatelier in een hoek van de tuin. "Het is leuk dat je hier dingen mag doen", vertelt de jonge kunstenares. "Schilderen bijvoorbeeld. Ik heb al drie schilderijen gemaakt. Die ga ik thuis in mijn kamer hangen."

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
© ED
  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

Deurne e.o.