Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Uitbreiding Natuurpoort Deurne mogelijk door opheffen varkensbedrijf

DEURNE - Ze nemen afscheid van de varkenshouderij en willen zich in ruil daarvoor op recreatie gaan storten. Duizend vierkante meters varkensstallen zullen daarom tegen de vlakte gaan en worden vervangen door camperplekken, een barbecue-weide, vijvers en een speeltuin. 

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Deurne ligt, krijgen de omschakelplannen van de familie Van den Eijnden groen licht.

Winst voor natuur
De Deurnese familie Van den Eijnden stopt met varkens fokken en houden en kan daarom onder meer Natuurpoort de Peel flink uitbreiden. Burgemeester en wethouders van Deurne staan positief tegenover de toekomstplannen. Dit vooral vanwege de winst voor de natuur, laten zij weten. De gemeenteraad moet nog instemmen met het verzoek om daarvoor verschillende bestemmingsplannen te wijzigen.

De veranderingen binnen het familiebedrijf hebben invloed op drie percelen. Op één locatie, aan de Liesselseweg, blijft de huidige agrarische onderneming bestaan. Op die plek is een handel voor in- en verkoop van varkens gevestigd waarvoor uitbreiding wordt aangevraagd. Dit is nodig om alle activiteiten naar binnen te verplaatsen, aldus Leny van den Eijnden. ,,Dit scheelt in geluidsoverlast en geuroverlast.” Daarnaast verdwijnen op de Breemortelweg alle agrarische activiteiten van de familie. Tot nu toe werden er ongeveer 150 fokzeugen gehouden en een wisselend aantal vleesvarkens. De bestemming intensieve veehouderij wordt geschrapt, de stallen gesloopt en er komt een woning voor terug. ,,We wilden daar eerst een mestverwerkingsbedrijf maken, maar dat liep spaak op de zogenaamde verordening ruimte. Daarnaast maakte de buurt bezwaren. “

Uitbreiden
In ‘ruil’ voor het afbreken van de stallen en het opgeven van de bestemming ‘intensieve veehouderij’ aan de Breemortelweg en het Leegveld mag de Natuurpoort aan het Leegveld nu in principe uitbreiden. Het terrein van elf hectare wordt omgevormd naar ‘landgoed’ en bij de recreatieve boerderij komen onder andere twintig tot vijfentwintig camperplaatsen, een wei waar je met meerdere groepen kunt bbq-en, een speeltuin en meer parkeergelegenheid. De functie van Natuurpoort, waaronder vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten, blijft bestaan. Ook de horecafunctie blijft behouden.

Alle plannen zijn voorlopig nog met potlood getekend, benadrukt Leny van den Eijnden. ,,Het is een principe akkoord. We moeten afwachten of de raad ook instemt.”