Volledig scherm
Het kweken van complete organen in varkens is nog toekomstmuziek. © ANP

Varkensbedrijf Liessel wil uitbreiden: grote zorgen bij buurtbewoners

LIESSEL - Swipigs in Liessel wil uitbreiden met 1700 varkens. Nu de gemeente van plan is medewerking te verlenen aan een vergunning, is er grote onrust ontstaan bij buurtbewoners.

Ze maken zich ernstige zorgen, de mensen die rondom Swipigs aan de Hoogdonkseweg in Liessel wonen. Het varkensbedrijf wil zijn veestapel uitbreiden met 1700 varkens. Onlangs bleek dat de gemeente van plan is de benodigde vergunning te verlenen om op te schalen van 8000 naar 9700 varkens. Dit tot onvrede van de omwonenden die meer stankoverlast vrezen.

Luchtwassers
De gemeente laat in een reactie weten dat het in principe in wil stemmen omdat 'twee bestaande luchtwassers (chemisch en biologisch) worden vervangen door twee gecombineerde luchtwassers die minder fijnstof, ammoniak en geur uitstoten'. 

De omwonenden -elf huishoudens- hebben inmiddels hun bezwaren en zorgen samengevat in een officiële brief aan de gemeente. ,,We zijn tegen stank en fijnstof en voor een betere bescherming van onze gezondheid. We vinden het vreemd dat de gemeente wil meewerken. In dit gebied zijn juist een aantal bedrijven uitgekocht om de overlast in te dammen. De nog te bouwen megastal van het bedrijf Asvam door de provincie is tegengehouden door ze financieel te compenseren. En een ander bedrijf aan de Donkweg is ook uitgekocht”, aldus Joke van Lijssel - de Kruijff namens de omwonenden. 

Verplaatsen
Volgens de gemeente is de eigenaar van dat vleesvarkensbedrijf van plan zijn bedrijf te verplaatsen met behulp van subsidie van de provincie. ,,Ook hierdoor zal de uitstoot  naar de omgeving afnemen.” De buurt begrijpt niets van dit argument. ,,De provincie betaalt geld om een bedrijf te laten verhuizen, dat geeft hier wat lucht en wat doet de gemeente? Een ander bedrijf uit laten breiden.”

Swipigs diende eerder al een vergunningsaanvraag in voor de bouw van een nieuwe stal. In april van het vorige jaar vernietigde de Raad van State het gemeentebesluit dat die uitbreiding mogelijk maakte. B en W hadden een beoordeling en een milieueffectrapportage moeten (laten) maken. De gemeente besloot het plan van Swipigs opnieuw tegen het licht te houden, maar daarover is nog geen uitsluitsel gekomen.

,,Als het aan Swipigs ligt, staat die uitbreiding ons dus ook nog te wachten”, zegt Van Lijssel-de Kruijff.

Geur
Daarnaast wijzen omwonenden op extra stank van brijvoedering. ,,In de toekomst nog versterkt door de geur van de mestverwerking op het bedrijf.”  PvdA en GroenLinks Brabant hebben ondertussen vragen gesteld aan het provinciebestuur. ,,Wij willen weten of er afspraken gemaakt zijn over een totaalaanpak van dit gebied. Als de provincie veel geld geeft om de een uit te kopen en een ander kan gewoon uitbreiden, dan lijkt dat sterk op weggegooid geld”, zegt Antoinette Knoet-Michels, landbouwwoordvoerder van de PvdA Brabant.

De procedure rondom de vergunning loopt momenteel nog. De gemeente is nu bezig met het beoordelen van ingediende stukken, onder meer die van omwonenden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement