Volledig scherm
Karel van Deursen. © Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Veel boeren kunnen niet met pensioen als stikstofdeadline verschuift

HEUSDEN - Het voornemen van milieu-gedeputeerde Johan van den Hout (SP) om de uitstoot van stikstof al in 2020 te halveren en niet pas in 2028 viel varkensboer Karel van Deursen (48) uit Heusden rauw op zijn dak. Hij ziet zijn pensioenplan in rook opgaan.

Het stoort Van Deursen dat Van den Hout zijn plannen onaangekondigd kenbaar maakt. "Met de aanscherping van de stikstofdeadline tovert Van den Hout weer een konijn uit de hoge hoed", reageert Van Deursen getergd.

PAS
De boer uit Heusden doelt op de invoering van de Brabantse Beleidsmaatregel PAS die in de nacht van 30 juni op 1 juli 2015 ook al als een duveltje uit een doosje kwam. Met de regel werd het voor boeren en bedrijven moeilijker om uit te breiden in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. "Bovendien geldt die regel voor Limburgse collega's, twee kilometer verderop niet. En daar blijft de stikstofdeadline ook staan op 2028. Dat werkt ongelijkheid in de hand. Wij voelen ons steeds meer derderangs burgers."

Regels
Van den Hout constateert dat de agrarische sector in Brabant zelf onvoldoende maatregelen neemt om de uitstoot van stikstof (ammoniak, red) terug te dringen. Volgens de gedeputeerde kloppen de cijfers op papier niet met de werkelijkheid. "Controles laten zien dat zestig procent van de boerenbedrijven voldoet aan de regels die op de vergunning staan. Veertig procent dus niet." Van den Hout dwingt boeren een richting voor de toekomst te kiezen en niet alsmaar rondjes op de rotonde te blijven rijden.

Mestdialoog
Van Deursen beseft dat er problemen zijn in de sector. "Maar daar lopen we niet voor weg. Kijk naar de mestdialoog. Daarin zijn belangrijke stappen gezet. En dan plotseling dit." Door het plan van Van den Hout, worden boeren weer terug op de rotonde gestuurd en moeten ze opnieuw gaan nadenken. Dat is toch raar?"

Boeren in Brabant moeten zich volgens Van Deursen meer laten horen. "Misschien moeten we zelf aan de buitenwacht laten zien dat de grens bereikt is." Of de boeren daarvoor op de barricade moeten weet Van Deursen niet.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement