Volledig scherm

Veel vragen in Someren-Eind over vervuiling door brand

SOMEREN-EIND - Wat moeten we doen met de vervuiling door de nog steeds woedende brand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen in Someren-Heide? Die vraag leefde bij veel aanwezigen van de informatie-bijeenkomst die de gemeente maandagavond hield in Someren-Eind.

Bij de voetbalclub wordt er in ieder geval nog niet getraind. De gemeente heeft geen plannen voor een grootschalig schoonmaakbeurt, zo maakte burgemeester Alfred Veltman duidelijk aan de ongeveer 120 aanwezigen in gemeenschapshuis De Einder. "De meeste vervuiling zal verdwijnen door de regen." Deeltjes verbrande autoband kunnen gewoon worden opgeveegd, zei Cindy Gielkens, gezondheidkundig adviseur gevaarlijke stoffen. "Zolang ze niet in het lichaam komen, is er niets aan de hand." En wat te doen met gewassen?, vroeg een aanwezige. "Het zichtbare vuil er gewoon af wassen. Lukt dat niet, dan het gewas niet opeten", aldus Gielkens. Ze ziet ook geen reden om koeien op stal te zetten. "Er is geen aanleiding voor schade van melk- en vleesproductie. Mijn advies is wel: als u het niet vertrouwt, laat de koeien daar dan niet grazen."

Scholen
De kinderen van de basisscholen in Someren-Eind en Someren-Heide zijn uit voorzorg binnen gehouden. De wethouders Theo Maas en Leon van de Moosdijk hebben die maandag bezocht en met de docententeams hierover gesproken. "Kinderen blijven deze week tot nader order binnen. Maar de bovenbouw kan gewoon naar de gymzaal lopen", zei Van de Moosdijk. "Na de brand gaan we kijken hoe we de schoolpleinen gaan schoonmaken."

Voetbalclub
Dat wordt bij voetbalclub SSE ook nog een hele klus. Het gewone en het kunstgrasveld liggen onder de deeltje. Eén wedstrijd is zondag nog half gespeeld. "Die begon om tien uur. In de rust kwamen de spelers als schoorsteenpieten van het veld. Een bal koppen betekende een zwarte plek op het gezicht", aldus voorzitter Ron Martens. Voor maandag waren al trainingen afgelast. De club wacht op een advies van de gemeente wanneer er weer gespeeld kan worden.

'Dichte korst'
Thijs Verheul, hoofd brandweerzorg Peelland, gaf aan waarom de brandweer het bandenrecyclingbedrijf gecontroleerd laat uitbranden. "In eerste instantie probeerden we het te blussen. Maar op een bepaald moment gaat de brand zo diep het rubber in, dat er een dichte korst ontstaat. Daarbinnen blijft het gloeien. Water dringt dan niet meer door. En afdekken met zand?, wilde iemand weten. "Dan heb je 500 tot 1500 vrachtwagens zand nodig. Dat kost een half tot één miljoen euro. En je weet niet wat de milieuschade is."

Wie schade heeft door roet- of deeltjes, kan gewoon zijn eigen verzekering aanspreken, verklaarde schade-expert Jack Peeters. "In Nederland is het zo dat je met de eigen brandverzekering ook verzekerd bent tegen schade van brand elders."

Deurne e.o.