Volledig scherm
© Bert Jansen

Vernietigende ramkraak kost Phone House Deurne tienduizenden euro's: 'Dit is gewoon verschrikkelijk'

DEURNE - Een winkel vernielen voor een paar telefoons. Eigenaresse Elly van Vlerken kan het nog amper bevatten. In de nacht van zaterdag op zondag reden criminelen met een gestolen auto de Phone House in Deurne in. De schade is enorm. "Het is ongelofelijk. Zoveel geweld voor een paar telefoons", verzucht Van Vlerken in gesprek met deze krant.

Strijdbaar doet de 52-jarige Van Vlerken haar verhaal. De verslagenheid is goed te horen in haar stem. "Mijn winkel is gewoon vernield", vertelt ze. "Ik snap niet waarom er mensen zijn die dit doen. Er is wel eens ingebroken hier, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het is verschrikkelijk."

'Dit kost ons sowieso geld'
Het is zondagochtend als de zoon van Van Vlerken opeens een enorme knal hoort. Hij woont boven de telefoonwinkel aan de Vlierdenseweg. "Hij dacht in eerste instantie aan een ongeluk op straat, maar toen hij poolshoogte ging nemen trof hij een enorme puinhoop aan in de winkel. Alles was aan gort."

Daar is niets van gelogen. De voorpui van de Phone House ligt er helemaal uit. De vloer ligt bezaaid met glas, rekken en houten platen. Ook is er waterschade. Elly houdt rekening met een fikse kostenpost. "We zitten nu op ongeveer 70.000 euro aan schade. We zijn hopelijk goed verzekerd, maar over de precieze details zijn we nog in gesprek. Helaas gaat dit ons sowieso geld kosten."

Bewakingsbeelden
Daarmee doelt Van Vlerken op de verbouwing, waarvoor de telefoonwinkel minimaal een week lang dicht moet. Maandagmiddag komt er een bouwdeskundige langs die de staat van de pilaren moet beoordelen. "Als die scheef staan, hebben we een nog groter probleem", verzucht Elly. "Gelukkig is er van instortingsgevaar geen sprake geweest. Een geluk voor mijn zoon."

De vernietigende ramkraak is vastgelegd op camera. Op de beelden is te zien hoe de criminelen met behoorlijke snelheid de winkel inrijden. "De hele winkel schudt heen en weer. Het gaat met enorm veel geweld. Vervolgens stappen 3 mannen uit en rukken ze verschillende telefoons zoals iPhones en Samsungs los." Ongeveer 25 telefoons zijn buitgemaakt, ook toestellen van mensen die gereserveerd hadden.

'Klaarstaan voor onze klanten'
Na de diefstal slaan de gemaskerde mannen op de vlucht. De zoon heeft ze uiteindelijk niet meer gezien. Volgens de eigenaar heeft de politie zondagmiddag drie verdachten opgepakt, maar dat kon de politie nog niet bevestigen.

Hoewel de schade groot is, gaat de Phone House maandagmiddag gewoon weer open. De voorpui is dichtgetimmerd en het puin is zondag door 10 mensen opgeruimd. "We moeten weer klaarstaan voor onze klanten, dat vinden we heel belangrijk", vertelt Elly. "Gelukkig krijgen we heel veel steunbetuigingen binnen, dat kunnen we nu wel gebruiken."

De politie komt maandag later op de dag met een reactie.

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen

Deurne e.o.