Volledig scherm
Taalcafe in bibliotheek in het Cultuurcentrum in Deurne © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Vreugde om taalsessies in taalcafé in Deurne

DEURNE - Het lezen van de krant is voor veel mensen een vanzelfsprekend, dagelijks ritueel, maar niet voor de deelnemers aan het Taalcafé Deurne. Ze willen wel, maar zijn de taal niet machtig genoeg. Iedere donderdagochtend komen Deurnenaren die moeite hebben met de Nederlandse taal naar de bibliotheek in het Cultuurcentrum. Deze week had de bijeenkomst een feestelijk tintje vanwege de officiële opening van het Taalcafé.

Initiatiefnemers Seda Ider en Mandy Smeets van de LEVgroep Deurne vertellen hoe het café tot nu toe - de start was begin september - loopt. Awatef Taiem, een van de deelnemers die het verhaal niet goed kan volgen, zegt: ,,Langzamer praten, graag." Het is een van de dingen die ze geleerd heeft de afgelopen maanden.

De 58-jarige Syrische woont nu bijna drie jaar in Deurne en is sinds de start elke week te vinden in het Taalcafé. ,,Ik kom hier om te leren luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands. Het is belangrijk om de taal te leren, want daarmee kan ik contacten leggen. Ik vind het leuk om hier te komen. Niet alleen om te leren, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten."

Sociale contacten

Haar vriendin Hala Algarcach (45), eveneens oorspronkelijk uit Syrië, knikt bevestigend. Ze woont nu ruim twee jaar in het dorp en bezoekt ook trouw de wekelijkse bijeenkomsten. ,,Hier leer ik de taal sneller dan als ik thuis blijf. In de buurt heb ik niet zo veel sociale contacten."

Dat gevoel lijkt wederzijds afgaande op het aantal vrijwilligers (tien) en dat zich nog aanmeldt. De helpende Deurnenaren hoeven geen professionele achtergrond op het gebied van taal te hebben. Ze krijgen een training via de Stichting Lezen & Schrijven.

Zo'n twintig deelnemers zitten in groepjes bij elkaar met een lesgever. De krant komt op tafel. Niet het ED, want dat is nog te moeilijk, maar de Start!-krant. Deze is speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen. Een deelneemster leest een artikel voor over de orkaan in Sint-Maarten. Een ander helpt haar met de uitspraak. Een vrijwilliger legt uit wat een orkaan is. Samen maken ze het Taalcafé Deurne tot een succes.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement