Volledig scherm
Het voormalig Fraterhuis in Deurne waar nu nog de glas-in-loodramen boven de deur zitten. © Ton van de Meulenhof

Willibrorduskerk Deurne wil glas-in-loodramen van Fraterhuis terug

DEURNE - Ze zitten nu nog boven de voordeur van het voormalige Fraterhuis aan de Visser in Deurne: vier glas-in-loodramen met daarop de afbeeldingen van de heiligen Nicolaas, Maria, Jacobus en Vincentius. Als het aan de Sint-Willibrordusparochie ligt, komt daar snel een einde aan. ,,We willen ze terug hebben en uiteindelijk een plek geven in onze Willibrorduskerk", licht pastoor Paul Janssen toe. Bij de verkoopakte van het pand zat een zogenaamd kettingbeding over de ramen, aldus de pastoor. ,,Als het pand verkocht werd, zouden wij de ramen weer in ons bezit krijgen."

De gemeente verleende de parochie daarom een omgevingsvergunning om de ramen te verwijderen en verhuizen. De vorige eigenaar van het pand, N. Snijder, tekende echter bezwaar aan. ,,Ik wil dat de ramen er in blijven zitten." De rechter stelde vervolgens dat Snijder geen belanghebbende is. Daarop stapte Snijder naar de Raad van State. Gisteren diende die zaak, waaruit moet blijken of Snijder wel of niet belanghebbend is. Al die tijd blijven de ramen zitten waar ze zitten.

De glas-in-loodramen werden in 1948 door Pieter Wiegersma gemaakt. Buurtgenoten schonken ze aan het Fraterhuis, dat in de oorlog ernstig werd getroffen door granaten. Het Fraterhuis werd in 2015 gekocht door vastgoedeigenaar Marcel van Hooijdonk. Hij wilde het ombouwen tot appartementen, maar mocht er zelf niet bouwen omdat hij op grond van de wet Bibob geen bouwvergunning krijgt. Hoe de stand van zaken nu is, is vooralsnog onduidelijk.

De uitspraak van de Raad van State is over zes weken, is de inschatting.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement