Volledig scherm
Buurtbewoners in Vlierden zijn bereid om de vuurwerkvandalen te vergeven. Frans van den Heuvel, Elma Vermeulen en Tanja van Rooij (van links naar rechts). © Bart Hoffman

'Ze wilden de kiosk in Vlierden niet in brand steken'

VLIERDEN - Het was een kwajongensstreek, vinden ze in Vlierden. Al mogen de daders blij zijn dat de kiosk op oudjaarsnacht niet in vlammen is opgegaan. ,,Als die jongens de schade herstellen, is de kous af."

Natuurlijk zijn de buurtbewoners blij dat de kiosk überhaupt nog overeind staat. Voor hetzelfde geld was het gestunt met vuurwerk helemaal verkeerd afgelopen. Op oudjaarsavond staken 'vier à vijf' jongens een mortier af in het gemeenschapsprieel. Het werd gefilmd en de video belandde al snel op Facebook. De beelden zijn explosief. Een harde knal, hoge vlammen, met daarbij wat begeleidend gejoel van een handvol tieners. 

Fanfare Wilhelmina maakte deze week al duidelijk dat er maandag aangifte wordt gedaan als de jongeren zich niet melden. ,,Naar de politie stappen, daar is niemand mee geholpen", zegt Frans van den Heuvel, die al ruim vijftig jaar lid is van de fanfare. ,,Als ze hun excuses maken en een paar uur aan de slag gaan met een hogedrukspuit, dan is het opgelost." Grote beschadigingen aan de kiosk zijn er niet. Wel zijn de wanden en het plafond hier en daar zwartgeblakerd.

Stoer

In Vlierden gaan de namen al rond van de mogelijke verdachten. Er wordt veel over gesproken in het dorp. ,,Maar die jongens hebben echt niet bewust de kiosk in brand willen steken. Ze hebben stoer willen doen. Het galmt lekker als je er vuurwerk in afsteekt", zegt Elma Vermeulen, die recht tegenover de kiosk woont. ,,Het zou heel erg zijn geweest als het gebouw was afgebrand. Het is maar een klein dorp, maar er wordt relatief veel georganiseerd in en rondom de kiosk. Over vijf jaar staan de daders hier ook met hun 'kiendjes'. Dan hebben ze er vast enorm spijt van."

Aan het einde van 2016 had de fanfare netten rondom de kiosk opgehangen. Hangjeugd werd het zo onmogelijk gemaakt om vuurwerk af te steken. Tijdens de laatste jaarwisseling is dat niet gebeurd. ,,En dan gaat het uitgerekend nu wel fout", zegt Van den Heuvel, die goede hoop heeft dat de daders zich alsnog melden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement