Volledig scherm
Leo van Rijt moet noodgedwongen stoppen met zijn werk. © FotoMeulenhof

Zeer slechtziende Leo van Rijt mede-initiatiefnemer OogCafé Deurne

DEURNE - Hij was ontwerper, werkte 36 jaar in de stand- en interieurbouw en had nog jaren door willen gaan. Maar Leo van Rijt moest stoppen. Noodgedwongen. De oogproblemen waarmee hij al jaren kampte, werden steeds groter. „Ik had op het laatst nog maar drie procent zicht", zegt de Deurnenaar, een van de mensen achter een nieuw initiatief: het OogCafé. Dit wordt een plek waar lotgenoten elkaar vanaf oktober maandelijks treffen. 

Het accepteren van je visuele handicap, ermee leren omgaan en een nieuwe weg inslaan. Van Rijt heeft het allemaal meegemaakt.  ,,In 2015 ging ik op mijn werk echt fouten maken. Die jaren ervoor had ik op mijn ervaring gevaren. Was niet meer in staat om een foto te bekijken. Ik raakte de tijdgeest kwijt. Er moest iets gebeuren."

Het grote probleem was dat Leo geen afscheid kon nemen van zijn werk. ,,Ik vond het veel te leuk." De omslag kwam in een zomervakantie. ,,Dat werd een grote teleurstelling. Ik was met mijn neus op de feiten gedrukt: met mijn zicht is het erg slecht gesteld." Er zat niets anders op om te stoppen met werken. Op 58-jarige leeftijd.

Revalidatie

Er volgde een revalidatie van 45 weken. ,,Alleen in de weekenden was ik thuis.  Ik leerde dat ik niet meer de kunstenaar ben. Dat ik een beperking heb." Toen de acceptatie er was, kon Leo de volgende stap zetten. Want thuiszitten is niets voor hem. Hij is geen geranium-type.

Een pilot in Breda om mensen met een visuele beperking in te zetten voor het ondersteunen van lotgenoten, was echt iets voor hem. Van Rijt moest er zelfs een opleiding voor volgen. ,,Er zijn ambassadeurs en buddies; ik ben het allebei. Zo sta ik op beurzen én ga met mensen praten die hetzelfde is overkomen. Ik kan vertellen wat er is ná de eindstreep, wat mensen kunnen verwachten. Maar ook dat ze nog steeds een sociaal leven kunnen opbouwen. Dat het wél mogelijk is om met je stok je plek te bereiken. Als ik de deur uitstap is het voor mij een survivaltocht. Maar ik reis alleen, met het openbaar vervoer. Dat geef ik de mensen mee. Er komt iets waar je je geluk in kunt vinden."

Vriendschappen

De Deurnenaar was in Breda ook betrokken bij het ontmoetingscafé van de oogvereniging. ,,Dat is zo'n bijzondere ervaring. Met steeds andere thema's en andere gasten. Bijvoorbeeld een schrijfster van een boek over een blinde vrouw. Een bedrijf dat hulpmiddelen levert. Informatie over financiële zaken", somt Van Rijt op. ,,We willen dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Het is niet alleen somberheid. Er wordt ook gelachen. Er ontstaan echte vriendschappen."

Dat streeft hij ook na met het OogCafé in Deurne, dat op donderdag 5 oktober voor het eerst wordt gehouden in gemeenschapshuis Hofke van Marijke (14.00-17.00 uur).  Aanmelden kan via e-mail: OogCafeDeurne@gmail.com. Of telefonisch: 06-40143228.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement