Volledig scherm
Willem-Jan Piggen van Hippisch Centrum Deurne © FotoMeulenhof

'Zeven dagen mens en paard over de vloer in Deurne'

DEURNE - Hippisch Centrum Deurne is nu een jaar van Libéma. Buitenstaanders nemen niet veel beweging waar maar intern is het spitsuur. 'Ons streven is: zeven dagen per week mens en paard over de vloer.'

Aan ambitie geen gebrek. Als het aan de nieuwe eigenaren ligt, wordt het Hippisch Centrum Deurne een belangrijk sport- en recreatiecentrum voor paard en ruiter in het zuiden. ,,Ons streven is: zeven dagen per week mens en paard over de vloer.", zegt Willem-Jan Piggen, de vestigingsmanager. 

Libéma heeft Piggen aan het roer gezet vanwege zijn kennis van de hippische sector. Hij heeft naast zijn studie bouwkunde en makelaardij ook de hippische opleiding in Deurne gevolgd. Jarenlang was hij professioneel ruiter, instructeur en manager van verschillende topsportstallen. Om het complex in Deurne nieuw leven in te blazen, liet hij zijn eigen topsportambities achter zich.

Naast Piggen werken er nog drie mensen met een vast contract, waarvan twee parttimers uit Deurne. ,,We hopen voor nog meer werkgelegenheid in de regio te zorgen. Daar gaan we zeker voor.”

Voor buitenstaanders was er het afgelopen jaar nog niet veel beweging waar te nemen in het voormalige schoolcomplex van Helicon in het Zandbos. Voor ruiters wel. Sinds kort zijn er eens per maand oefenwedstrijden, zowel dressuur als springen. Iedereen kan zich daarvoor inschrijven, vertelt Piggen. ,,Van de ruiter om de hoek tot internationale top ruiters.” 

Bij de oefenwedstrijd krijgen deelnemers een beoordeling en extra tips, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een echte wedstrijd. Daarnaast wordt er twee avonden per week de opleiding tot instructeur vanuit de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) gegeven.

Het is de bedoeling dat de onderwijstak nog verder uitgebreid wordt, vertelt Piggen. ,,We zijn in gesprek met particuliere opleidingen, ook in het buitenland zoeken we naar contacten.” Naast onderwijs wil Libéma zich op beurzen, evenementen en de kleine zakelijke markt richten. 

Feitenkader:
Het Centraal Bureau Statistiek heeft berekend dat er in Nederland tussen de 1,5 en 2 miljard euro per jaar omgaat in de paardenwereld. Na voetbal heeft de paardensport de grootste economische waarde, aldus de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. In Nederland zijn 400.000 actieve ruiters, 450.000 paarden, 10.000 paarden(sport)bedrijven en 3.000 ruitersportcentra en –verenigingen.

Volledig scherm
Impressie van de nieuwe hotelkamers, zoals die gebouwd gaan worden in het Hippisch Centrum Deurne. © Hippische Centrum Deurne
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement