Volledig scherm
Een liksteen. © Foto Wilbert van Deursen

Zorgen over jacht in Vlierdense bossen

DEURNE - Er bestaan in de Deurnese politiek vermoedens dat lokale wildbeheerders zich niet aan de regels houden. Progressief Akkoord - GroenLinks maakt zich zorgen na het constateren van misstanden in natuurgebieden.

Wildbeheerders mogen in de Deurnese natuur geen voerplaatsen aanleggen om dieren te lokken, hooguit mag er een handjevol mais gestrooid worden als lokmiddel. "Maar dan hebben die jagers wel erg grote handen. Volgens ons nemen ze het niet zo nauw met de regels. In de Vlierdense bossen ten noorden van de Rijntjesdijk zijn wel degelijk vaste en tijdelijke voerplaatsen gemaakt. Er staat zelfs een liksteen in het bos", aldus fractievoorzitter Wilbert van Deursen van Progressief Akkoord - GroenLinks.

In Deurne zijn 2 wildbeheerseenheden actief: de Heidse Peel en Deurne. Het is de taak van de jagers om de wildstand op peil te houden en overlast en schade te bestrijden. Drie jaar geleden hebben ze met de gemeente een overeenkomst getekend waarin ze voor een periode van 6 jaar een aantal gebieden pachten. Aan de overeenkomst zitten regels vast.

"En als die voerplaatsen niet van hen zijn, dan zou ik zeggen: breng voor ons eens in beeld of er mogelijk sprake is van stropers", zegt Van Deursen. Daarnaast laat het onderhoud en afpaling van de terreinen te wensen over, vindt zijn partij. "Ze zijn verplicht om het gebied zo in te richten dat je er moeilijk met een auto kan komen. Dit om te voorkomen dat Jan en alleman hier kan komen jagen. Dat onderhoud schiet tekort."

Omdat de pachtperiode halverwege is, vraagt Van Deursen nu om een tussentijdse evaluatie. De gemeente zal de specifieke vragen van PA/GL zo snel mogelijk beantwoorden, laat een woordvoerder weten.

"Onze overeenkomsten met de wildbeheereenheden zijn gebaseerd op regels die in de Flora- en Faunawet staan. Jagers mogen bijvoorbeeld buiten een zogenoemde 'afschotperiode' niet schieten op ganzen, reeën en hazen. De politie controleert of deze regels worden nageleefd, niet de gemeente."

Deurne e.o.