Volledig scherm
PREMIUM
De Strijpse gildedekens Frans Prinsen (links) en Henri van Hout. © FotoMeulenhof

Groot-Eindhoven honderd jaar: Kerk bleef centraal staan in Strijp

Groot Eindhoven: StrijpGestel, Stratum, Tongelre, Woensel en Strijp gingen op 1 januari 1920 samen met Eindhoven. Een serie over de zes oude gemeenten, op weg naar een eeuw 'Groot Eindhoven'.

Met het nieuwe jaar 2020 nadert ook het honderdjarig jubileum van ‘Groot Eindhoven’. Met allerlei activiteiten wordt volgend jaar herdacht dat in 1920 Eindhoven, Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel zijn samengevoegd.

Het ED onderzocht wat er nog over is van de zes oorspronkelijke gemeenten. Valt er nog iets te herkennen van de dorpskarakters van toen? Welke gebouwen staan er nog, wie kan vertellen hoe het leven er vroeger was? Daarover valt te lezen in zes portretten, van elke oorspronkelijke gemeente één, die de komende weken in deze krant zijn te lezen. De gemeente maakte eerder bekend dat het aantal festiviteiten dat volgend jaar plaatsvindt, vooral afhangt van de inwoners zelf. ,,Dit wordt geen feestje dat de gemeente wel even organiseert, het moet van onderop ontstaan”, zei projectleider Arie Heesterbeek erover.

De aftrap van het feestjaar is in januari tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst nieuwe stijl in DomusDela/Mariënhage.

Anders dan tegenwoordig - denk aan de strijd van Nuenen voor behoud van de zelfstandigheid - was er in Strijp geen groot verzet tegen de inlijving bij de stad, weet Bauke Hüsken. De Eindhovense historicus schreef samen met Ben Damen een boek over de geschiedenis van Strijp. ,,Het was geen discussie.”

Damen gaat nog verder: ,,Het had vooral te maken met de groei van Philips. Het bedrijf had veel grond nodig voor de bouw van fabrieken en van huizen voor de werknemers die van ver kwamen. De boeren in Lievendaal, Welschap en 't Ven kregen een goede prijs voor hun akkers. Daarmee konden ze vijf kilometer verderop opnieuw beginnen.”

Baukes vader Jos, ook historicus, vond de oudste melding van Strijp in een akte van Hertog Jan II uit 1303, waarin hij 'gemene gronden' verkoopt aan Strijpse lieden. De eerste Trudokerk wordt al in 1306 genoemd. Behalve de dorpskern rondom het kerkplein bestond Strijp tot 1900 vooral uit buurtschappen met boerderijen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven