Volledig scherm
Zieke varkens. © Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)

Animal Rights verontwaardigd na fouten NVWA bij varkensexport vanuit Reusel en Knegsel

REUSEL/KNEGSEL - Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een verzoek tot handhaving in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen varkensexporteurs. Dat meldt de Nederlands-Belgische organisatie donderdag.

Woensdag werd bekend dat NVWA-inspecteurs varkens goedkeuren voor export, die vervolgens door de autoriteiten in buurlanden België en Duitsland als niet-transportwaardig werden bestempeld. Het gaat onder meer mis in Reusel en Knegsel. Dat bleek na onderzoek van Animal Rights en RTL.

,,Uit de reactie van de NVWA blijkt dat ze niet van plan is om het geconstateerde dierenleed alsnog aan te pakken”, is Erwin Vermeulen van Animal Rights verontwaardigd. De organisatie heeft een handhavingsverzoek verstuurd. ,,Het kan toch niet zo zijn dat de veroorzakers van dierenleed wegkomen met hun misdaden omdat de NVWA haar werk niet doet.”

De FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, de Belgische NVWA) was bijvoorbeeld kritisch over een transport vanuit Reusel. De organisatie repte over dieren in algemene slechte conditie, extreme vermagering, staartbijters en dieren die niet zelfstandig konden lopen vanwege letsel aan hun poten. Over een transport vanuit Knegsel schreef de FAVV-inspecteur van dienst: ,,Van de 21 reformen fokvarkens waren er tien niet in staat pijnloos te lopen.”

‘Onacceptabel’

De NVWA stelde dat ze normaal gesproken niet na afloop van een melding ingrijpt (dus na melding). ,,De bewijsvoering hiervoor is buitengewoon moeilijk boven tafel te krijgen.” Dat is voor Animal Rights onacceptabel, zegt campagneleider Erwin Vermeulen. ,,De misstanden zijn duidelijk opgetekend door de FAVV en de namen van de betrokken veehandelaren, verzamelplaatsen, transporteurs en NVWA-inspecteurs zijn bij ons bekend. We dienen dan ook een handhavingsverzoek in bij de NVWA.”

Animal Rights-directeur Susan Hartland sluit vervolgstappen niet uit. ,,Een klacht tegen de NVWA zelf of de betrokken inspecteurs”, noemt ze als voorbeelden.