Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Bloedprikdieven slaan ook toe in Eindhoven: rekening 90-jarige man geplunderd

EINDHOVEN - De bloedprik-babbeltruc waarmee verschillende bejaarden in Utrecht onlangs zijn beroofd, wordt ook in Eindhoven uitgevoerd. Daders van de truc vermommen zich als verplegers en komen zo de woning binnen van hun slachtoffer - vaak op hoge leeftijd. Terwijl de ene dief bloed prikt bij de oudere, rooft de ander het huis leeg.

In Utrecht sloegen de bloedprikdieven deze maand een aantal keer toe: op 17 september en op 14, 16 en 20 oktober. Op donderdag 17 oktober was het raak in Eindhoven. Een alleenstaande man (90) uit de wijk Vlokhoven, vlakbij Winkelcentrum Woensel, werd slachtoffer. Het gaat volgens de politie om een man die erg slecht te been is. De daders waren in het Eindhovense geval een man en een vrouw. 

Zodra de 90-jarige Eindhovenaar zijn deur die avond om 20.30 uur open doet, begint de vrouw ‘een overrompelend verhaal over een griepepidemie die heerst’. Het duo maakt de man wijs dat dit erg gevaarlijk is. ,,Druk pratend wekken ze zijn vertrouwen.” De twee komen binnen bij de Eindhovenaar, die direct naar zijn stoel wordt begeleid. 

Rekening geplunderd

De daders halen daarop een tasje met ‘meetinstrumenten’ tevoorschijn, aldus de politie. ,,De man was aan het rondneuzen in de woning. Er wordt ondertussen een klemmetje op de vinger van meneer gezet, er moet een druppel bloed afgenomen worden om iets te meten.”

Zogenaamd is het slachtoffer ziek en heeft hij een pilletje nodig. ,,Die moet besteld worden. ‘Graag even 1 euro pinnen’, vragen ze hun slachtoffer. Op dat moment gaat het heel snel. ,,De ‘hulpverleners’ rennen direct naar een pinautomaat om de rekening van meneer te plunderen. Ongelooflijk dat deze twee dit kunnen doen”, veroordeelt de politie de actie.

Georganiseerde bende

De politie waarschuwt woensdagmiddag ouderen in het hele land. ,,We hebben niet te maken met een paar brutale jongeren maar met een georganiseerde bende”, zegt Sibren van der Velden, projectleider-coördinator woninginbraak en heling bij de nationale politie. De bende heeft een hele nieuwe trend ontwikkeld, stelt hij. Om te achterhalen waar de daders vandaan komen, onderzoekt de politie nu de buit. Als ze erachter komen waar de spullen worden verkocht, kunnen ze daar wellicht iets uit opmaken.

Quote

Een hele erge manier van misdaad. Dit zet aan tot zorg.

Niek Rennenberg, Ouderen Appèl Eindhoven

Voorzitter Niek Rennenberg van het Ouderen Appèl Eindhoven hoorde maandagavond op een fractievergadering voor het eerst van de nieuwe vorm van de babbeltruc. ,,Een hele erge manier van misdaad”, zegt hij. ,,Ouderen zijn een makkelijk te pakken groep. Dit zet aan tot zorg.” 

Rennenberg roept slachtoffers op om contact op te nemen met de politie. Hij adviseert: ,,Doe nooit open voor onbekenden, laat bezoekers desnoods terugbellen. En zet een kierstandhouder op de deur. Dan gaat de deur ook bij gebruik van meer lichaamskracht niet zomaar open.”

‘Schrijnend’

Ouderenbond ANBO noemt de voorvallen ‘schrijnend’. Volgens woordvoerder Bernadette Naber horen zij de afgelopen tijd regelmatig over babbeltrucs, maar die met nepverplegers is nieuw. ,,Dit is wel weer een stapje erger. Mensen komen niet alleen binnen en beroven je, wat op zich al heel erg is, maar nemen ook nog bloed van je af. Dat kan erg traumatiserend zijn. En is het bloedprikken wel met een schone naald gedaan? Ik snap echt niet hoe iemand dit bedenkt.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven