Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Emiel Muijderman

Eindhovenaar (22) opgepakt voor openen kindergraf en diefstal van urnen

EINDHOVEN - Een 22-jarige Eindhovenaar wordt verdacht van meerdere grafschennissen en diefstallen vanaf begraafplaatsen. De man zou onder meer een kindergraf in Veldhoven hebben geopend. De politie heeft de man dinsdag aangehouden, na maandenlang onderzoek.

In juni was op een begraafplaats in Veldhoven een kindergraf geheel geopend en was er in een ander graf gegraven. De graven leken min of meer willekeurig gekozen doelwitten te zijn. Tijdens het politieonderzoek bleek dat vermoedelijk dezelfde verdachte ook betrokken was bij meerdere vernielingen en diefstallen van urnen eerder dit jaar, onder andere vanaf de urnentuin van crematorium Rijtackers aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven. Het gaat volgens de politie in totaal om zeker tien zaken. De Eindhovenaar is dinsdag aangehouden. Waar de man is opgepakt, kan een politiewoordvoerder niet melden.

Asresten gevonden

De verdachte kwam bij de politie in beeld na enkele tips. De Eindhovenaar zit vast en wordt verhoord. Over zijn beweegredenen is bij de politie nog geen duidelijkheid. Bij onderzoek in de woning van de man en op plekken in Veldhoven zijn asresten gevonden, die waarschijnlijk afkomstig zijn van diefstallen bij crematoria en begraafplaatsen. De recherche probeert vast te stellen van wie deze asresten zijn. Of er daadwerkelijk asresten in de woning van de man zijn aangetroffen, kan de politiewoordvoerder niet zeggen.

Nabestaanden

De nabestaanden van de kinderen in de getroffen graven, de eigenaren van de gestolen urnen en de beheerders van de begraafplaatsen zijn volgens de politie op de hoogte gebracht van de aanhouding of worden daar binnenkort over geïnformeerd.

De politie sluit niet uit dat er mogelijk meer, soortgelijke diefstallen zijn geweest die nog niet zijn gemeld bij de politie. Gevraagd wordt om die informatie alsnog met de recherche te delen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven