Volledig scherm
BEST - Politieonderzoek na een schietpartij bij een Beachclub in Best. Bij het incident is een dode en gewonde gevallen. © Rob Engelaar

Eindhovenaar (41) die Yassine Majiti doodschoot op Aquabest krijgt in hoger beroep twaalf jaar celstraf

BEST/DEN BOSCH - Het gerechtshof heeft vandaag een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd aan de 41-jarige Eindhovenaar Toon N. Hij heeft tijdens een ruzie op een dansfeest bij Aquabest in Best de 33-jarige Bosschenaar Yassine Majiti doodgeschoten. Hij is ook veroordeeld voor een poging tot doodslag op een beveiliger en voor wapenbezit. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot dezelfde straf. 

Toon N. ging op 5 november 2017 samen met anderen met de auto naar een salsafeest bij de beachclub in Best. Omdat hij en zijn zoon zich al enige tijd bedreigd voelden, droeg hij een revolver bij zich, die hij na aankomst bij de beachclub in de auto liet liggen. Tijdens het feest waren er opstootjes en hing er een broeierige sfeer. De verdachte besloot uiteindelijk om naar huis te gaan toen het tot een vuistgevecht kwam tussen zijn vrienden en een groep uit Den Bosch. Hij heeft daarna zijn revolver uit de auto gepakt. 

Toen een van de personen uit de groep hem dreigde aan te vallen heeft de Eindhovenaar hem in het hoofd geschoten, terwijl een beveiliger de belager nog probeerde weg te trekken. Nadat hij het dodelijke schot had gelost, is de verdachte weggerend en heeft toen nog in de lucht geschoten. Het slachtoffer overleed later die nacht aan zijn verwondingen.

Zelfverdediging: ‘Grote groep als leeuwen op hem afgevlogen’

Volledig scherm
Yassine Majiti. © Voetbalclub SV CHC

De man heeft het hele proces volgehouden dat het pistool onbedoeld afging. In hoger beroep zijn getuigen gehoord, en uit het dossier en die verklaringen concludeert het hof dat de man wél gericht en bewust geschoten heeft op Yassine Majiti. Ook een poging tot doodslag op de beveiliger vindt het hof bewezen, omdat die vlakbij het slachtoffer in de buurt stond.

De verdediging stelde nog dat de man handelde uit noodweer (zelfverdediging) of uit noodweerexces. Hij ging te ver met zelfverdediging, maar dat kwam volgens zijn advocaat door de stress. Er kwam immers een grote groep ‘als leeuwen’ op hem afgevlogen. Het hof was het daar niet mee eens. Uit de getuigenverklaringen en videobeelden blijkt wel dat de man zich in een situatie bevond waarin hij zich mocht verdedigen tegen die ene aanvaller, maar hij is door te schieten veel te ver gegaan. Tot dan toe was er geen enkel wapen gebruikt. Ook blijkt niet dat het schieten voortkomt uit stress van de dreigende aanval door het slachtoffer.

Buurt en onomkeerbaar

Het hof komt uiteindelijk tot dezelfde gevangenisstraf als de rechtbank. Iemand doodschieten is bruut en onomkeerbaar. Familie en vrienden missen hun broer en vriend, ook andere bezoekers van het feest waren getuige van de schietpartij. Een beveiliger, die juist aan het werk was om aanwezigen te beschermen, kampt nog steeds met ernstige psychische gevolgen van het incident.