Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhovenaar veroordeeld tot 30 maanden cel en moet 325.000 euro criminele winst afstaan

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Een 30-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, omdat hij iemand heeft bedreigd met een automatisch vuurwapen, meerdere vuurwapens in bezit had en zich aan het voorbereiden was op hennepteelt. Daarnaast moet hij 325.000 euro aan criminele winst afstaan. 

De verdachte was in juni vorig jaar samen met 2 anderen in een woning in Eindhoven, waar op de bovenverdieping een hennepkwekerij zat. De bewoner die de verdieping verhuurde kreeg ruzie met de mannen over de huur. Op dat moment richtte onder meer de verdachte een automatisch vuurwapen op het hoofd van de bewoner en werd er gezegd dat hij ‘rustig aan moest doen, anders zou hij worden neergeschoten’.

De politie hield de verdachte 3 dagen later aan en trof in zijn woning een automatisch vuurwapen en een pistool, een patroonhouder en patronen aan. Ook lagen er spullen en stoffen in de woning waarvan de verdachte wist dat die bestemd waren voor de teelt van hennep. Dit ging om onder meer transformators, lampen, verpakkingsmateriaal en gereedschap voor het werken met elektriciteit.

Blik en schoenendoos met 50.000 euro

De politie trof in de woning van de verdachte ook een blik en een schoenendoos aan met daarin contante geldbedragen van ruim 50.000 euro. Daarnaast had de verdachte bij zijn aanhouding een groot geldbedrag op zak. Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat het om crimineel geld ging en probeerde hij dit te verbergen. De rechtbank oordeelt dat hiervoor geen bewijs is geleverd en spreekt hem daarom vrij.

Volgens de officier van justitie teelde de verdachte tussen 11 en 31 juli 2019 hennep en tapte hij illegaal elektriciteit af. De rechtbank moet de verdachte ook hiervoor vrijspreken. Hij zit namelijk sinds zijn aanhouding op 6 juni 2019 in voorlopige hechtenis en kan in de tenlastegelegde periode dus geen bemoeienis hebben gehad met de kwekerijen.

Ondanks de vrijspraak voor de teelt van hennep stelt de rechtbank vast dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte zich vóór zijn aanhouding wel bezighield met die hennepkwekerijen. Er werden onder meer sleutels van kwekerijen in Eindhoven en Helmond bij hem aangetroffen. Ook wijzen de huurders van de panden hem aan als de persoon die de kwekerijen exploiteerde. De rechtbank oordeelt op basis hiervan dat de verdachte crimineel voordeel heeft gehaald uit de hennepteelt. Hij moet daarom ruim 325.000 euro aan de Staat betalen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven