Het Erfgoedgebouw is afgezet met linten.
Volledig scherm
Het Erfgoedgebouw is afgezet met linten. © Bert Jansen

Forse roetschade in Erfgoedhuis in Eindhoven door brand in meterkast

UpdateEINDHOVEN - Een klein brandje heeft vannacht een stoppenkast van het Erfgoedhuis op het NRE-terrein in Eindhoven vernield. Dat heeft vooral tot roetschade geleid bij de Archeologische Vereniging De Kempen, de archeologische dienst van de gemeente, Eindhoven in Beeld en andere instellingen en bedrijven. 

Dat bleek toen de 'bewoners’ even in het gebouw mochten om de schade aan archeologische vondsten, de bibliotheek van de archeologen en van Eindhoven in Beeld en kantoormaterieel te bekijken. Volgens voorzitter Stephen Goth van Eindhoven in Beeld zit alles onder het roet. ,,Eerst kregen we te horen dat we de hele week niet in het pand mogen vanwege de roet- en rookschade. Maar we wilden graag zo snel mogelijk naar binnen omdat iedereen natuurlijk graag wil kijken wat er is gebeurd en hoe groot de schade is. Want het is toch wel spannend wat er met onze bibliotheek, de expositie en onze computers is gebeurd”, aldus Goth.

De stichting die foto’s en video’s over de historie van Eindhoven verzamelt heeft voor maandag in ieder geval de vrijwilligers afgebeld. Het beeldmateriaal staat in ‘de cloud’ en heeft geen schade geleden, aldus de voorzitter. De schade door roet kan door een professioneel bedrijf verwijderd worden, verwacht Goth. Dat moet niet al te veel problemen opleveren. Maandag nog zal daarover al contact zijn met de verzekering. 

In de tussentijd konden een aantal kunstenaars die in het achterste deel van het Erfgoedhuis atelierruimtes hebben, wel gewoon aan het werk. 

Vrijwilligers van de Arechologische Vereniging Kempen de Peel aan het werk in het Erfgoedhuis in Eindhoven
Volledig scherm
Vrijwilligers van de Arechologische Vereniging Kempen de Peel aan het werk in het Erfgoedhuis in Eindhoven © FotoMeulenhof
Deel van het NREterrein. Pand met gele gevel is Erfgoedhuis.
Volledig scherm
Deel van het NREterrein. Pand met gele gevel is Erfgoedhuis. © Ronald Otter

In samenwerking met indebuurt Eindhoven