Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Flinke strafeisen voor kermisgeweld Oirschot

DEN BOSCH - Ja, Randy van den W. uit Oirschot heeft twee jaar geleden op de kermis een plaatsgenoot geslagen. Maar: dat was niet met z’n vieren, zoals het slachtoffer (toen 17) zegt. En diens vriendin (15) heeft hij echt niks gedaan. Desondanks wil het OM een taakstraf van 240 uur voor Randy en moeten de drie anderen ook aan het werk.

Vrijwel elke rechtszaak over een vechtpartij begint hetzelfde. Beide partijen zeggen dat de ander begon, meestal door iets te roepen. Ook hier was dat zo. Randy (27) liep in september 2017 op kermismaandag over de Oirschotse kermis toen een jongen hem uitschold. Daarin kwam een ziekte voorbij waar, net de week ervoor, zijn opa aan was gestorven. Randy voelde woede in zich opkomen maar ging naar een café. Toen hij een tijdje later weer over de kermis liep kwam hij dezelfde jongen en zijn meisje tegen en viel weer dat woord. Ja, toen vielen er klappen.

Kater

Het slachtoffer heeft een heel ander verhaal. Hij heeft het over zeker vier mannen. Eén ervan riep iets naar zijn meisje en hij riep iets terug. Meteen vloog zeker een van de kerels hem aan. Hij kreeg klappen, schoppen en werd tegen een ijzeren plaat gegooid. Dat kostte hem een tand. Ook de vriendin kreeg slaag. Naast lichamelijk raakten ze vooral geestelijk gewond: nog dagelijks hebben ze er last van.

De drie andere verdachten (allen 31 en ook uit Oirschot) hebben er volgens zichzelf helemaal niks mee te maken. Twee liepen niet over de kermis maar zaten in de kroeg. Een derde was er helemaal niet. Hij lag in bed, wegens een kater van de eerdere kermisdagen.

Gipsverband

Officier van justitie Yorg Vermeulen geloofde dat niet, de drie zijn herkend door getuigen. Dat Randy klappen gaf staat zonder meer vast. De avond ervoor brak deze zijn hand en hij liep met duidelijk herkenbaar gipsverband. De officier vond het erg vreemd dat iemand ondanks zo’n wond toch de confrontatie zocht. Randy zocht geen confrontatie, antwoordde hij, maar door het verlies van opa verloor hij zichzelf.

Dat geeft hem geen recht te slaan, aldus Vermeulen. Hij eiste tweehonderd uur werkstraf voor het slaan van de jongen, plus veertig voor de klap tegen het meisje. Twee van de drie anderen verdienen tweehonderd uur werken omdat ze zeker bijdroegen aan de sfeer en daardoor mede-schuldig zijn. De derde vriend heeft een aardig strafblad en zou daarom ook de maximale straf van 240 uur moeten werken. Voor allen wil hij ook een maand voorwaardelijke cel.

Kwetsbaar

Advocate Leonie van der Grinten gaf  toe dat  het slachtoffer flink te grazen was genomen. Een klap kwam van haar cliënt Randy en die heeft daar veel spijt van, zo zei hij meteen al tegen de politie en opnieuw in de rechtszaal. Wel klappen dus, maar niet onbegrijpelijk gezien zijn emotionele kwetsbaarheid op dat moment. Advocaten Bas Kurvers, Irene Klein en Linda Janssen wezen op de erg vage herkenningen (‘een kale man met een jasje') en vroegen vrijspraak.

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.