Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Geld in Eindhoven voor hulp aan slachtoffers van mensenhandel is op: ‘Situatie onhoudbaar’

EINDHOVEN - Eindhoven heeft te maken met twee keer zoveel slachtoffers van mensenhandel als verwacht. Maar het geld om hen te helpen ontbreekt.

Gedwongen prostitutie en andere vormen van mensenhandel moesten een paar jaar terug uit de anonimiteit worden gehaald in Eindhoven. Nu de slachtoffers zich na een jarenlange inspanning eindelijk durven te melden, blijken dat er twee keer zoveel als waarop is gerekend. Om iedereen te helpen ontbreekt het broodnodige geld.

Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie in Eindhoven krijgt jaarlijks subsidie om 126 mensen in de regio te begeleiden. Maar dat aantal is halverwege 2019 al bereikt. Daarmee dreigt een herhaling van vorig jaar toen uiteindelijk 260 (vermoedelijke) slachtoffers om hulp vroegen.

Brandbrief

Lumens, de hulpinstantie waar het Expertisecentrum onder valt, trekt daarover met een brandbrief aan de bel. Volgens de instantie is de situatie inmiddels ‘onhoudbaar’. „Vorig jaar hebben we de hulp aan de extra slachtoffers uit eigen zak betaald”, zegt Lumens-bestuurder Jacqueline Vonk. „Maar onze eigen buffer raakt op. Dit is echt een ernstig probleem.”

Het Expertisecentrum wist de afgelopen jaren veel aandacht voor het probleem te genereren en de omvang ervan beter in kaart te brengen. Vonk: „Je vraagt allerlei partijen, van scholen tot huisartsen, om signalen van mensenhandel door te sturen. En je probeert bekend te worden bij de mensen zelf. Gevolg is dat steeds meer slachtoffers ons weten te vinden.”

Nummertje 127

In vier jaar groeide dat aantal van 66 in 2015 naar liefst 260 in 2018. In de tussentijd schroefde de gemeente de beschikbare subsidie één keer omhoog zodat er nu 126 slachtoffers kunnen worden geholpen. Het is in 2019 opnieuw bij lange na niet genoeg. Vonk: „We hebben nog niemand de deur hoeven wijzen. Dat wil je toch ook niet? Moeten we straks als iemand belt, zeggen: ‘Sorry, je bent nummertje 127. Voor jou hebben we geen geld.’ Dat kan niet, daarvoor is de situatie van deze mensen te schrijnend.”

Er dreigt een wachtlijst te ontstaan voor het helpen van slachtoffers. Volgens Vonk is dat bij slachtoffers van mensenhandel geen optie: „Ze moeten een enorme drempel over om hulp te vragen. Als iemand zich meldt, kun je niet zeggen: wacht maar twee maanden. Tegen die tijd ben je zo iemand kwijt.”

Remco van Dooren heeft naar aanleiding van de brief namens CDA Eindhoven raadsvragen gesteld en roept het stadsbestuur op om met een oplossing te komen. Volgens Lumens heeft de gemeente Eindhoven al wel gereageerd: ze wil serieus in gesprek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven