Grote rookwolk boven Eindhoven door brandende bankjes, toevallige passant voorkomt veel grotere brand

VideoEINDHOVEN - Als Sander van het bedrijf Coppelmans Ontstopping Reiniging niet toevallig door de Frankrijkstraat in Eindhoven was gereden, was de brand bij het appartementencomplex La Maison misschien wel heel anders afgelopen. Toen hij gisterenmiddag toevallig langs de brand reed, zette hij zijn auto met 800 liter water langs de kant en begon met blussen. Daardoor viel de schade aan het gebouw mee.

Een aantal ramen was gesprongen vanwege de hitte, en ook twee auto’s raakten beschadigd door de brand. Het bankje waar de brand begon was volledig verwoest. Er vielen geen slachtoffers.

Rond 3 uur vatten de bankjes voor het gebouw met 67 studio’s vlam. De politie vermoedt dat brand is veroorzaakt door een smeulende sigarettenpeuk. Een bewoner wilde de brand nog blussen, maar toen hij terugkwam met zijn emmer water was het vuur al te groot geworden.

Het bankje, omwonenden omschrijven het als ‘een soort kunstwerk’, was gemaakt van gerecycled plastic: toen het vlam vatte ging dat gepaard met veel zwarte rook, dat te zien was in de wijde omtrek. Volgens een ooggetuige kon je tijdens de brand geen hand voor ogen zien.

Vlammen van zes meter hoog

De brandweer zegt dat de vlammen zeker 5 tot 6 meter hoog waren. Tijdens de brand waren er geen bewoners aanwezig in de naastgelegen studio’s. Volgens de brandweer is niemand in levensgevaar geweest.

Dat kwam ook door het kordate optreden van Sander, die niet zijn achternaam wenste te vermelden. Hij reed met zijn bedrijfsbus van Coppelmans Ontstopping Reiniging langs de brand. ,,Het zag hier volledig zwart, zo zwart als autobanden. Ik heb mijn busje neergezet, want ik heb 800 liter water bij me. Ik begon met blussen, maar het werd al snel te heet. Je haren schroeiden van je armen.’’

Vanaf een andere plek kon hij wel blijven blussen. ,,Als je iets kan doen, dan moet je dat doen.’’ De brandweer zei erkentelijk te zijn voor het werk van Sander. Na ongeveer 20 minuten was het vuur gedoofd.

Quote

Ik heb mijn paspoort, sleutels en portemon­nee gepakt en ik heb me uit de voeten gemaakt.

Bewoner van La Maison

Geschrokken bewoners

De bewoners van La Maison waren geschrokken. Ze stonden in groepjes te kijken naar het zwartgeblakerde bankje. Één van hen zei dat hij vanuit zijn raam opeens zwarte rook zag . ,,Ik heb mijn paspoort, sleutels en portemonnee gepakt en ik heb me uit de voeten gemaakt.’’ Een andere bewoner had nog snel haar poes mee naar buiten genomen.

Een andere buur: ,,Ik was even weg, en opeens stond hier volop politie. Ik ben goed weggekomen. Nu ga ik eerst kijken of ik wel veilig kan slapen. Het stinkt hierbinnen heel erg.’’

Volgens de brandweer had de brand slechter kunnen aflopen. ,,De vlammen hadden bijna de gordijnen bereikt. Dan was het vuur tot in de huizen gekomen. Gelukkig is het zo afgelopen.’’

Bankjes in brand gevlogen aan de Frankrijkstraat in Eindhoven.
Volledig scherm
Bankjes in brand gevlogen aan de Frankrijkstraat in Eindhoven. © Ties Cleven
Bankjes in brand gevlogen aan de Frankrijkstraat in Eindhoven.
Volledig scherm
Bankjes in brand gevlogen aan de Frankrijkstraat in Eindhoven. © Ties Cleven
Bankjes in de Frankrijkstraat in brand gevlogen.
Volledig scherm
Bankjes in de Frankrijkstraat in brand gevlogen. © Bert Jansen
Bankjes in brand gevlogen in de Frankrijkstraat.
Volledig scherm
Bankjes in brand gevlogen in de Frankrijkstraat. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven