Volledig scherm
© Thinkstock

Henneptelers uit Eindhoven moeten negen ton terugbetalen aan rijk

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moeten twee Eindhovense hennepkwekers van 50 en 48 jaar aan het Rijk negen ton onterecht genoten inkomen terugbetalen. De twee exploiteerden in 2013 vier grote hennepkwekerijen, waarvan een aan de Lepelkesweg in Veldhoven.

De politie kwam hen in 2013 na een groot onderzoek, dat de naam Indus kreeg, op het spoor. Aanvankelijk richtte de politie haar pijlen op een destijds 46-jarige man uit Schijndel. Ook hij werd aangehouden, maar zijn zaak is inmiddels via een schikking afgerond. Uiteindelijk kwam de politie bij de twee Eindhovenaren uit. Zij waren met elkaar bevriend.

De politie plaatste een peilbaken onder de wagen van de een. Toen de auto van de ander kapot ging, mocht hij de wagen van zijn vriend gebruiken. Omdat die dus was voorzien van een peilbaken, was hij plots ook verdacht. De politie deed destijds op twaalf plekken huiszoeking: in Eindhoven, Schijndel en Nistelrode. Daarbij werden tienduizenden euro’s aan contant geld en een aantal dure wagens in beslag genomen. Ook trof de politie hennepkwekerijen aan in Veldhoven aan de Lepelkesweg, aan de Heidebloemstraat en de Van Leeuwenhoekstraat in Schijndel en in Nistelrode aan de Loosbroekseweg.

De oudste Eindhovenaar heeft zijn straf er inmiddels vrijwel op zitten, de jongste heeft in 2013 een aantal weken in voorarrest gezeten en is voor het grootste deel vrijgesproken. Op 18 februari dient nog een hoger beroepszaak. Volgens het OM beschikte hij over een onverklaarbaar vermogen, volgens de man heeft hij dat uit een dienstverband, aldus zijn advocaat Bert de Rooy. Het OM verdenkt de Eindhovenaar ervan dat dienstverband te hebben gefingeerd.

De rechtbank gaat pas na de uitspraak van het gerechtshof in de hoger beroepszaak uitspraak doen over de ontnemingszaak. ,,Als mijn cliënt door het hof wordt vrijgesproken, zal hij ook in de ontnemingszaak worden vrijgesproken”, verwacht De Rooy.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven