Politie-inzet bij Aquabest. Inzet: Yassine Majiti.
Volledig scherm
Politie-inzet bij Aquabest. Inzet: Yassine Majiti. © Bert Jansen

Justitie eist 14 jaar cel tegen Toon N. na dodelijke schietpartij Aquabest

DEN BOSCH - Eindhovenaar Toon N., die in november 2017 bij Aquabest de Bossche Yassine Majiti doodschoot, verdient geen twaalf maar veertien jaar cel. Het OM kwam met haar hogere eis in de beroepszaak die maandag in de beveiligde rechtbank van Schiphol werd gehouden. Advocaat Jan-Hein Kuijpers bepleitte opnieuw vrijspraak wegens zelfverdediging.

De dodelijke schoten vielen op de parkeerplaats, na een onrustige avond op een dansfeest. Toon N. (41) had het met zijn vrienden al een paar aan de stok gehad met een groepje waaronder het slachtoffer. N. vond het te ver gaan en ging naar buiten maar de andere groep vertrok toen ook. Op de parkeerplaats kwam het opnieuw tot een treffen. Toon N. zegt dat hij zich verstopte in een auto waar hij een geladen pistool had liggen. Hij werd aangevallen door minstens drie mannen en schoot, zegt hij. De rechtbank erkende een recht op zelfverdediging, maar niet door te schieten. Hij had ook kunnen vluchten.

Dat herhaalde advocaat-generaal Winfried Korver. Volgens hem werd N. niet aangevallen door drie man maar dreigde enkel Majiti. Die werd ook nog tegengehouden door een bewaker. De andere groep had geen knuppels, messen of andere wapens. Als er dan geschoten wordt zijn de verhoudingen helemaal zoek. Het beeld van N die zijn arm met het pistool strekt, met de andere hand ondersteund en gericht schiet vond hij ‘even duidelijk als huiveringwekkend’.

Schandelijk unicum

Toppleiter Jan-Hein Kuijpers noemde zijn cliënt eerder ‘de baby van het kamp’ nu had hij het over ‘een laffe teckel’ die een gevecht uit de weg ging. Volgens hem werd N. aangevallen door ‘dertig leeuwen’ of ’een roedel bloeddorstige hyena’s’. Dankbaar verwees hij naar een incident op de rechtbank, toen familie en vrienden van Majiti massaal hem en Toon N. aanvielen. Sindsdien zijn alle zittingen op Schiphol. “Een schandelijk unicum”, aldus Kuijpers, die toen ‘zelf de ongekende agressie van deze mannen ondervond’. Hij noemde angst en paniek de sleutelwoorden van deze zaak. EN als belangrijkste punt: uit alles blijkt dat Toon N. absoluut geen confrontatie zocht maar enkel weg wilde.

Kan zijn, zei Korver namens het OM, maar dan had hij ook gewoon weg moeten wezen. Dat was makkelijk genoeg, hij zat in een auto. Waarom lag daar überhaupt een pistool in? Ter bescherming, ter afdreiging, had N. gezegd maar wie een wapen heeft, moet wel erg sterk zijn om het niet te gebruiken. Daar kan een beveiliger van meespreken. Die voelde een kogel langs zijn oor fluiten toen hij de stervende Majiti in zijn armen had. Ook diens leven zal nooit meer hetzelfde zijn.