Het is regelmatig raak op het Eindhovense Stratumseind. Een ruzie in juni van dit jaar had volgens het Openbaar Ministerie fataal kunnen aflopen.
Volledig scherm
Het is regelmatig raak op het Eindhovense Stratumseind. Een ruzie in juni van dit jaar had volgens het Openbaar Ministerie fataal kunnen aflopen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

OM wil twee jaar cel voor poging doodslag op Eindhovenaar in Kerkstraat bij Stratumseind in Eindhoven

DEN BOSCH - Er wordt wel vaker gevochten op het Stratumseind. In juni sloeg Jonathan K. een Eindhovenaar knock-out. Dat ontkent hij niet. Wel dat hij daarna nog tweemaal met een kettingslot toesloeg. Het OM ziet het anders en eist twee jaar cel wegens poging doodslag.

De disco’s waren aan het sluiten en op de Eindhovense Kerkstraat liepen mensen in groepjes naar huis. Opeens ontstond er ruzie tussen een vrouw uit een groepje en een man uit een ander. Deze ‘voelde opeens iets’ tegen zijn slaap en werd wakker in de ambulance. Getuigen zeggen dat hij was geslagen door Jonathan K. (31). Deze zou het kettingslot hebben gepakt dat het slachtoffer om zijn nek droeg en sloeg nog twee keer toe.

Vuistslag

Klopt helemaal niks van, bezwoer de verdachte maandagochtend in de Bossche rechtbank. Hij stond die nacht naast de vrouw, zag een ruzie ontvlammen en ging er tussen staan. Opeens pakte de ruziemaker zijn kettingslot en wilde daarmee slaan. “Het zwaaide al.” De verdachte, ruim twee meter, sloeg snel zelf toe. Knock-out. Verder deed hij niks. Zeker niet met een slot slaan.

Veel getuigen zagen hem met het slot slaan. Wat de officier van justitie Sylvie Lanning verbaast, is dat de man vrijwel alles van die nacht nog weet, behalve hoe er bloed op dat slot is gekomen. Ze twijfelt geen moment aan zijn schuld. De wonden van het slachtoffer kunnen niet van een enkele vuistslag komen. Dus: de man heeft met het slot geslagen. En dat is een poging doodslag. “Het slachtoffer boft dat hij er nog is.”

Wat de man niet helpt is zijn strafblad dat ‘geen schoonheidsprijs verdient’. Hij heeft geen werk, geen huis, was een flinke gebruiker. Maar hij wil schoon schip maken. Advocate Marlieke van de Laar vindt het een duidelijk verhaal. Een dat vertelt hij al vanaf de eerste minuut op het politiebureau. Hij bekende meteen dat hij heeft geslagen, en flink. Ook zij wees op de wonden, twee sneeën op het achterhoofd. Dat past juist niet bij een doodsklap met een zwaar slot. Blijft over de vuistslag, maar dat was zelfverdediging, aldus de pleitster. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven