Volledig scherm
Het M16 machinegeweer is vooral bekend van de Vietnam-oorlog. De politie vond er een in een Eindhovense slaapkamer.

Man uit Eindhoven jaar cel in voor bezit machinegeweer

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat een Eindhovenaar dacht dat hij een nepwapen kocht toen hij een machinegeweer in handen kreeg. Het bezit ervan moet hem een jaar cel kosten.

Tijdens een inval in een Eindhovense woning in mei dit jaar kwam de politie op de kamer van een man (20) die niks met de betreffende zaak te maken had. Dat veranderde toen ze onder een kast een M16 machinegeweer vonden, bekend van de Vietnamoorlog.

De 20-jarige verdachte had het een paar dagen eerder gekocht, van een man op een sportveld. Hij ‘koopt daar wel vaker spullen’ op: kleding, schoenen, af en toe een scooter. Een handelaartje. En nu kreeg hij opeens een nepwapen aangeboden. Leuk voor een verzamelaar.

Dom geweest

Volgens advocaat F. de Leeuw schrok niemand meer dan zijn cliënt toen hij hoorde dat het om een echt wapen ging. De man had ondertussen opgezocht wat zo’n ding kan aanrichten als dreigmiddel en had daar niet bij stilgestaan. “Ik ben erg dom geweest”. Dat hoort de rechter wel vaker, zei deze, en ze geloofde hem niet echt. “Gewapende overvallen zijn in Eindhoven bijna aan de orde van de dag, dat kan je niet ontgaan. Nepwapens zijn ook verboden, ook dat weet iedereen.” Grote vraag was ook waarom hem zomaar, door een vreemde, een wapen wordt aangeboden. Dat lag aan zijn reputatie als verkoper, dacht de jongeman.

De rechtbank gaf hem complimenten voor zijn levenswandel. Hij komt uit een gezin dat overbekend is bij de politie. Zelf had hij nog nooit met hen te maken, heeft een goede baan en is diepgelovig. Kan wel zijn, vond officier van justitie Paul Visser. Maar wapenbezit is een serieuze zaak. En dan nog wel een machinegeweer. Wie het oppakt, voelt meteen dat dit geen nepperd kan zijn. Een jaar cel, eiste hij.

Daar schrok advocaat De Leeuw van. Hij noemde zijn cliënt onnozel en onbezonnen. Gevangenisstraf brengt hem juist dichterbij het milieu waar hij zo goed afstand van weet te houden. Een werkstraf zou beter passen, pleitte hij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven