Volledig scherm
Foto ter illustratie © Petershotnews.nl

Meer boetes voor negeren rood kruis, ook in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Steeds meer automobilisten lopen tegen de lamp omdat zij de rode kruizen boven afgesloten rijstroken op snelwegen negeren. Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder heeft de controles hierop de afgelopen jaren geïntensiveerd door meer weginspecteurs met een zogeheten boa-status in te zetten. Zij controleren bij afgesloten rijstroken op snelwegen en mogen ook boetes uitdelen. 

Het aantal geconstateerde overtredingen stijgt, volgens Rijkswaterstaat ook omdat het steeds drukker wordt op de weg. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 674 processen verbaal opgemaakt. Over het hele vorige jaar waren dat er 1653, bijna zeshonderd meer dan in het jaar ervoor. 

Aanrijdingen

Rijkswaterstaat startte een aantal jaar geleden met de controles, vanwege het hoge aantal aanrijdingen waarbij een auto van een weginspecteur betrokken was. Vijftig inspecteurs kregen als boa de bevoegdheid om boetes uit te delen. In de eerste jaren leek die aanpak effect te hebben en nam het aantal ongevallen van 21 in 2014 af naar twaalf in 2017. Vorig jaar stopte de teller, ondanks de strengere controles, op een totaal van achttien. Rijkswaterstaat breidt het aantal boa's daarom binnenkort uit met nog eens vijftig.

 In Zuidoost-Brabant en Limburg heeft Rijkswaterstaat sinds oktober vorig jaar een vijftal inspecteurs met boa-status op de weg. In 2018 schreven zij 78 processen verbaal uit. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er al 73. Behalve met extra controles op de snelweg worden automobilisten ook op de rode kruizen geattendeerd door middel van borden langs de weg. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven