Volledig scherm
Een loods in het buitengebied van Nuenen bleek een groothandel voor drugscriminelen © Politie Oost-Brabant

Nuenens drugswarenhuis gerund door vader en zoon

DEN BOSCH - Geen drugslab maar een compleet drugswarenhuis vond de politie begin dit jaar in Nuenen. Het OM denkt dat een Eindhovense vader en zoon de groothandel bestierden. 

Het begon onopvallend, met het aanhouden van een gestolen busje. Agenten roken er  een bekende geur en inderdaad: ze vonden sporen van harddrugs. Daarom werd de woning van de bestuurder doorzocht. Hij had een huurcontract voor een loods in het buitengebied van Nuenen, aan de Papenvoortse Heide. 

Toen de politie daar een kijkje nam, verschenen er tevreden blikken. Wat en hoeveel er lag kan het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. Daarvoor is het eenvoudig te veel. Allerhande grondstoffen, halfproducten, ketels, afvoerinstallaties, kortom alles wat nodig is om harddrugs te maken. Als service konden laboranten ook hun afval inleveren. De officier van justitie sprak van ‘een Ikea voor de drugswereld‘. 

Die januari-avond liepen er twee mannen over het terrein. Ze werden opgepakt maar zijn weer vrijgelaten omdat ze niets van de zaak afwisten. De eigenaar had de loods weliswaar aan de Eindhovenaar verhuurd, maar hij wist dat dit niet meer was dan een katvanger. Een vader (51) en zoon (18) maakten de dienst uit, vertelde hij de politie, die ze meteen oppakte. 

Liegen

Iedereen ontkent, zo bleek maandag tijdens een procedurele zitting. De vader zegt dat de loodseigenaar liegt. Deze zou de spullen van de vader tijdelijk op een andere plek hebben gelegd wegens een asbestsanering. En op die andere plek lagen en stonden de tanks en jerrycans.  Advocaat Bert de Rooij had met die verklaring zijn cliënt graag op vrije voeten gehad, maar de rechtbank had deze nog niet gezien.  Op voorspraak van de officier besloten de rechters de drie mannen achter tralies te houden. Het gevaar voor herhaling ligt om de hoek. 

Volledig scherm
© Politie Oost-Brabant
Volledig scherm
© Politie Oost-Brabant