Volledig scherm
Zieke varkens. © Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)

NVWA faalt: Varkenshandel uit Reusel exporteert tot twee keer toe zieke varkens naar België

REUSEL - Reuselse varkens die door NVWA-inspecteurs goedgekeurd werden voor transport, werden later door Belgische collega's afgekeurd. De reden in veel gevallen, volgens het Belgische Animal Rights? Abcessen, die vrijwel altijd voortkomen uit bacteriële infecties.

Bij een vee- en varkenshandel in Reusel werden op 4 mei 2017 verschillende varkens 'goedgekeurd’ voor export. Die dag tekende een NVWA-inspecteur een gezondheidscertificaat. ‘Op het ogenblik van de inspectie waren de dieren waarop dit gezondheidscertificaat betrekking heeft, geschikt om voor de op 4 mei 2017 geplande reis te worden vervoerd overeenkomstig de bepaling van Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad', stond er vermeld. 

38 varkens gingen via een Roosendaalse vervoerder naar het slachthuis Comeco in het Belgische Hoogstraten. Toen de dieren daar eenmaal arriveerden, hield een collega van de FAVV, de Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, daar een andere mening op na: ‘Dieren in algemene slechte conditie, cachexie, manke dieren, drie dieren die niet zelfstandig konden lopen en navelabcessen zelfs één tot op de grond', meldt Animal Rights, die hun bevindingen delen met RTL Nieuws.

Quote

Ieder geval waarbij een dier letsel of onnodig lijden wordt berokkend er één te veel is

Woordvoering van de NVWA.

Slachthuis

Vervolgens werden de dieren AM (ante mortem) afgekeurd en zeer waarschijnlijk gedood en afgevoerd naar een destructiebedrijf. Op 29 december 2016 vond een identieke situatie plaats: ditmaal ging het om 134 varkens die van een Reuselse varkenshouder via dezelfde Roosendaalse vervoerder naar een Belgisch slachthuis vervoerd werden. Ook deze keer was de beoordeling van de NVWA-inspecteur positief over de export. Maar een FAVV-inspecteur dacht daar wederom helemaal anders over: ‘meer dan 20% kreupele varkens', meldde die inspecteur onder meer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat in een reactie weten dat ‘ieder geval waarbij een dier letsel of onnodig lijden wordt berokkend er één te veel is’. ‘De dierenarts ziet er op toe dat geen dieren worden vervoerd die niet in staat zijn om op eigen kracht pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen, dieren met ernstige open wonden of waarvan de draagtijd 90% is.’ Desalniettemin komt het voor dat dieren in slechte gezondheidstoestand aankomen op het slachthuis in het buitenland. Dat blijkt wel uit bovenstaande gevallen.