Nadat een man in Helmond door een brievenbus had geschoten, vluchtte hij met een handlanger. Tijdens een wilde achtervolging sprong zijn passagier uit de auto en overleed. De wagen eindigde in een tuin in Deurne.
Volledig scherm
Nadat een man in Helmond door een brievenbus had geschoten, vluchtte hij met een handlanger. Tijdens een wilde achtervolging sprong zijn passagier uit de auto en overleed. De wagen eindigde in een tuin in Deurne. © Bert Jansen

OM ziet Helmondse brievenbusschoten als moordpoging

DEN BOSCH - Dylan van K. de man die in februari een ruzie in Helmond wilde beslechten door door een brievenbus te schieten, blijft verdacht van een poging moord. Hij zal daar op 21 oktober voor berecht worden.

Moord is het zwaarste verwijt dat de wet kent. Het OM moet dan bewijzen dat er opzet in het spel was en een bedoeling om te doden. De opzet is in dit geval duidelijk, maar de schoten waren naar beneden gericht. Dat zal advocate Marie-José Beukers zeker aanvoeren, maar voor officier van justitie Wineke Wichern blijft de vraag of dat dan ook de bedoeling van de 25-jarige verdachte was en in hoeverre het slachtoffer toch in levensgevaar was.

Wat er precies gebeurde die nacht van de 1e maart is nog niet duidelijk. Bewoners van de Zeppelinstraat in Helmond hoorden tegen het ochtendgloren een flinke ruzie. Twee mannen stonden te schelden tegen een bewoner die de voordeur dicht hield. Een van de twee, Dylan van K. uit Montfort, liep naar zijn Opel, kwam terug met een vuurwapen en schoot door de deur heen, waarschijnlijk door de brievenbus.

Hij schoot meerdere keren, volgens de tenlastelegging werden ‘patronen teruggevonden in de voet van het slachtoffer’. Desondanks heeft de man geboft. Van K. had een machinepistool dat echter niet in de automatische stand stond en dus geen kogelregen losliet.

Achtervolging

De twee gingen er meteen vandoor, volgens de officier ‘als idioten’. De politie zag de wagen al snel rijden en ging er achteraan. Dat werd een achtervolging op hoge snelheid die naar Deurne voerde. Tot verbijstering van de agenten sprong de passagier daar opeens uit de wagen. Hij raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Dylan van K. bleef gassen maar crashte in de Zeilbergsestraat in een voortuin. Hij wist nog te vluchten, maar werd even later alsnog door de politie opgepakt.

Hij was hoogstwaarschijnlijk flink onder invloed van drugs. Geen van de betrokkenen heeft een grote reputatie binnen het criminele circuit. Desondanks was er wel sprake van een geducht wapen en bleek Dylan van K. thuis nog een nep-pistool te hebben, ook weer automatisch. Het slachtoffer zou, van achter de deur, hebben gedreigd met een zwaard.

Levensgevaarlijk

Officier Wichern houdt vol dat het een poging moord was. Op haar tenlastelegging staat ook wapenbezit, vernielen van de tuin en het levensgevaarlijke rijgedrag. Advocate Marie-José Beukers vond verder onderzoek niet nodig, ze vroeg ook niet om tijdelijke vrijlating uit voorarrest.

Politie-onderzoek een paar uur na de schietpartij aan de Zeppelinstraat in Helmond.
Volledig scherm
Politie-onderzoek een paar uur na de schietpartij aan de Zeppelinstraat in Helmond. © Chiel Timmermans
De wagen eindigde in een tuin in Deurne.
Volledig scherm
De wagen eindigde in een tuin in Deurne. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Chiel Timmermans

In samenwerking met indebuurt Helmond